Nem mond le Lázár János – ezt maga a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be sajtótájékoztatóján. Délben még nem lehetett tudni, hogyan reagál arra, hogy Rogán Antal lett a miniszterelnök kabinetfőnöke. Orbán Viktor hárította az újságírók ez irányú kérdését, azt mondta, csak az után beszél Rogán és Lázár feladatmegosztásáról, miután megvédték a horvát határt.

"Nem vagyok egy lemondós típus" - nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn azzal kapcsolatban, betölti-e a posztját azt követően is, hogy Rogán Antal a Fidesz leköszönő frakcióvezetője Orbán Viktor miniszterelnök politikai kabinetfőnöke lesz.

Mint mondta, az ezzel kapcsolatos megbeszéléseken világossá tette, mást nem szeretne, csak azt, hogy ha változnak a személyi feltételek, akkor a felelősségi viszonyok tiszták legyenek. 

Kijelentette:

Rogán Antal tudására, felkészültségére a miniszterelnöknek szüksége van.

"Ez nem egy választható kategória", a döntéssel egyetért, és maximálisan támogatja a miniszterelnököt - fűzte hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a háttérben Rogán AntalForrás: MTI/Bruzák Noémi

A kormányfő ehhez meg tudja teremteni azokat a munkafeltételeket, amely számára és Rogán Antal számára is ideális a munkavégzéshez - folytatta. Olyan megoldás született, amely mindkét félnek megfelelő lesz - jelentette ki. Kérdésre elmondta: Rogán Antallal - akit munkatársának nevezett - együtt fog dolgozni, de nem lesz a beosztottja.

Sikeres páros lesz"

- jegyezte meg.

Nol.hu úgy tudja, Rogán Antal a kabinet tagja lesz.

Az Origo kora délután azt írta, hogy a feladat- és hatásköröket megosztják. Lázár János a közigazgatási-operatív vonalat viszi, míg Rogán Antal inkább a politikai vonalat kapja. Noha úgy volt, hogy a Fidesz-frakcióülésen ezt Orbán Viktor is megerősíti, erre legfeljebb a jövő héten kerülhet sor. 

Majd ha a horvát határ meg lesz védve

Orbán Viktor a Parlamentben rá várakozó újságírók kérdését elhárította, azt mondta, majd az után beszél Rogán Antal és Lázár János feladatmegosztásáról, hogy a horvát határt megvédték. 

Orbán Viktor most a menekülthelyzettel foglalkozikForrás: MTI/Bruzák Noémi

Ki a második ember Orbán Viktor mögött?

Az Origo megkérdezte az olvasókat, hogy szerintük ki lehet a második a rangsorban Orbán Viktor kormányfő mögött. A nem reprezentatív felmérésünkben sok szavazó humorérzékről tett tanúbizonyságot, legtöbben ugyanis úgy vélték, hogy a miniszterelnök után is Orbán Viktor a legfontosabb politikus. Hasonlóan sokan voksoltak arra, hogy mindenki mondjon le. Utána viszont Lázár János kapta a legtöbb szavazatot.

A miniszter 20 százalékos szavazatarányával messze több voksot kapott, mint Rogán Antal, aki 695 szavazattal csak 14 százalékig jutott. Kósa Lajos a 18:20-as állás szerint csak 375 szavazatot (8 százalékot) kapott. 

Délben még zavarba jöttek a kormánypártiak is

Az első őszi parlamenti ülésnapon több kormánypárti és ellenzéki képviselőnek is neki szegeztük a kérdést, hogy "Lázár vagy Rogán". Több órával Lázár János sajtótájékoztatója előtt zavarba a jöttek a politikusok, a legtöbben úgy ütötték el a kérdést, hogy "mindkettő".