A magyar kormány jordániai és libanoni újságok hirdetéseiben hívta fel az ott lakók figyelmét, hogy Magyarország határait lezárták, az illegális határátlépés pedig börtönbüntetéssel jár.

Az egész oldalas, arab és angol nyelvű hirdetések helyi lapokban – például az An-Naharban, az Al-Joumhouriában, valamint L'Orient Le Jourban – jelentek meg – számolt be az AP

Szíriai férfi olvassa a magyar kormány arab nyelvű újsághirdetésétForrás: AFP/Anwar Amro

Ezekben azt kérik az útra kelést tervezőktől: ne higgyenek az embercsempészeknek, „Magyarország nem engedi az illegális bevándorlóknak, hogy átkeljenek a határain".

Lehető legerősebb intézkedések

A hirdetésben azt állítják, hogy a kormány "a lehető legerősebb intézkedések meghozatalával" próbálja távol tartani az illegális határátlépőket.

Libanonban nagyjából 1,2 millió, Jordániában 630 ezer menekült dönthet úgy, hogy Nyugat-Európába indul az apadó segélyek és munkalehetőségek miatt. 

Lázár János a múlt héten beszélt a hazai és a külföldi kampány költségeiről. Külföldre 800 millió forint, belföldre 300 millió az előirányzott összeg, összesen tehát 1,1 milliárd forintot költenek a médiakampányra.