Újabb botrányokat hozhat Rogán kinevezése

Rogán Antal
Velence, 2015. szeptember 16. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője érkezik a Fidesz-KDNP kétnapos kihelyezett tanácskozása előtt tartott sajtótájékoztatójára a velencei Velence Resort & Spa szálloda előtt 2015. szeptember 16-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Rogán Antal miniszteri kinevezése nem csökkentette, hanem csak növelte a hatásköri ellentéteket a kormányon belül, jelenleg azt sem lehet tudni, hol lesz az új tárca székhelye. Az Origo értesülései szerint az elmúlt hetekben csupán egy hatalmi harc zajlott a kormánypárton belül, ami Orbán Viktornak is jól jött. Annyi biztos, hogy a változások egyik áldozata Giró-Szász András lesz, aki nem kíván együttműködni Rogán Antal stábjával.  
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnöki Kabinetiroda létrehozásával finoman szólva sem lett egyértelmű a hatáskörök elosztása a kormányban. A Rogán Antal vezetésével felálló minisztérium hatáskörei egyelőre nincsenek teljesen tisztázva, így a következő hónapokban biztosan lesznek hatásköri viták a Miniszterelnökséggel.

A korábbi frakcióvezető miniszter lesz az Orbán-kormányban Forrás: MTI/Kovács Tamás

A nyertesek

Rogán Antal számára siker, hogy hosszú évek után bekerült a kormányba. Korábban is voltak már ígéretei arra, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élére kerül, de a miniszterelnök végül a viszonylag ismeretlen Seszták Miklóst választotta. Lázár János számára pedig azért siker a mostani döntés, mert nem kell sem erkölcsi, sem jogi felelősséget vállalnia Rogán tevékenységéért.

A kormányzati folyamatokra rálátó forrásaink azt mondták, hogy az elmúlt hetek küzdelmei mögött egyértelműen hatalomtechnikai számítások húzódtak meg.

Rogán Antal túlságosan kívül érezte magát a kormányzati döntéseken,

így a miniszterelnök számára is fontos volt, hogy találjon neki valamilyen területet. A kormányfőt ráadásul az is zavarta, hogy Lázár túlságosan nagy hatalomra tett szert a Miniszterelnökségen.

Lázár János számára jó lenne, ha Rogán minisztériuma a Parlamenten kívül lenne Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Hogy lehet Orbánhoz eljutni?

A legfőbb kérdés, hogy a miniszterelnökhöz kin keresztül lehet majd eljutni. Eddig Lázár János volt az úgynevezett kapuőr szerepében, de ez az ő esetében sem jelentett kizárólagosságot. A helyzet ezután még bonyolultabb lesz, mivel egyelőre még azt sem tudták megmondani portálunknak, hogy az új minisztérium hol kap majd helyet.

Ha a Parlamentben lesz, akkor

már most kódolva van az ellentét az ott lévő Miniszterelnökséggel.

Abban az esetben, ha egy másik, az Országházon kívüli kormányépületben, akkor pedig Rogánék érezhetik majd mellőzve magukat, mivel Lázárék akkor helyzeti előnyben lesznek. A konfliktusokat csak növelné, ha a Miniszterelnökségtől vennének el parlamenti irodákat, hogy a kabinetnek legyen helye.

Giró-Szász András távozását biztosra lehet venni Fotó: Origo

Giró-Szász távozik

Rogán Antal kedden arról beszélt, hogy a kormányzati munka politikai koordinációjához szerinte hozzátartozik a kommunikáció koordinációja is. Ez azt jelentheti, hogy

Giró-Szász András távozni fog a politikai kommunikáció vezetéséből,

mivel az Origo információi szerint nem kíván együtt dolgozni Rogán stábjával. Giró-Szász egyébként már a korábbi Orbán-kormányból is távozott egyszer, és az amerikai kitiltási botrány eszkalálódása idején tért vissza.

Törésvonalak

Az Origo úgy értesült, finoman szólva sem aratott osztatlan lelkesedést a kormányzati tagok egy részében, hogy Rogán Antal október 1-jétől miniszter lesz.

A hasadás az idősebb és a fiatalabb miniszterek között húzódik.

Rogán jogkörei még nincsenek körülhatárolva, de az biztosnak látszik, hogy a Fidesz eddigi frakcióvezetője politikai stratégiai ügyekben dönt majd, míg Lázár János továbbra is a kormányzás adminisztratív ügyeivel foglalkozik.

Lázár János kevesebbet fog majd kommunikációval foglalkozni? Forrás: MTI/Kovács Tamás

Rossz fény

Forrásaink szerint Rogán Antal túlságosan a saját érdekeit állítja előtérbe, így könnyen lehet, hogy a miniszterelnök rosszul választott. A Fidesz frakcióvezetőjét egyesek

egyáltalán nem tekintik csapatjátékosnak, ami a későbbiekben még vissza is üthet.

Orbán döntésében szerepet játszhatott, hogy Lázár az utóbbi időszakban megerősödött, és a hetenkénti kormányinfóval is sokat javított a korábban kialakított negatív imázsán.

Egyesek attól tartanak, hogy Rogán beemelésével a politikushoz köthető különböző ügyek rossz fényt vethetnek a kormányfőre. Lázár János stábjában annak sem örülnek, hogy Rogán munkatársai

nem fognak túl sokat hozzáadni az eddigi munkához.

Léket kapott Lázár?

Rogán Antal kevésbé karakteres politikus, mint Lázár János, így a kormányfőnek lényegesen kevesebb problémája lesz a Fidesz frakcióvezetőjével.

Orbán egyelőre elérte, hogy Lázár kormányon belüli előretörése megtorpant.

Ez más minisztereknek is elnyerte a tetszését, mivel túlságosan széles jogkörei voltak.

Nagyon sokat köszönhet a Fidesz Rogánnak, ez komoly hatással volt Orbánra Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nélküle nem ment volna

Rogán Antalt nem hiába emelte fel miniszteri szintre Orbán, mivel a Fidesz frakcióvezetője korábban nagyon komoly szerepet játszott abban, hogy a Fidesz 2014-ben a várakozásokhoz képest is nagyon simán megnyert három országos választást. Az V. kerület volt polgármesterének szintén komoly érdeme, hogy a kormánypártok a fővárosban nem szenvedtek vereséget.

Orbán szemében az is nagy erénynek számított, hogy Rogán Antal vezetése alatt jóval kevesebb vita volt a Fidesz-frakcióban. Egyetlen kilépés sem volt, pedig tavaly

ősszel nagyon komoly politikai válság körvonalai sejlettek föl a Fidesz–KDNP-ben,

amit választási vereségek követtek. A frakcióvezető képes volt ezeket kezelni, és mostanra a kormánypártok nemcsak stabilizálták, hanem növelték is a támogatottságukat.

Együtt buktak

Van, aki szerint Rogán akkor lett igazán szimpatikus Orbánnak, amikor 2006-ban

egy nagyon súlyos kudarcból tudott felállni.

A választási kampány idején ugyanis Rogán kénytelen volt lemondani a kampányfőnökségről. A szocialista pártelnök, Hiller István kampányanyagait megszerezték a számítógépéről, és ezért Rogán vitte el a balhét.

A választást elvesztette a Fidesz, Orbánnak szinte mindent újra kellett építenie, ahogy Rogánnak is a fővárosi az V. kerületből, ahol polgármesterré választották.

Rogán a kiváló jegybanki kapcsolatai miatt is Orbán hasznára lehet, ha esetleg Matolcsy György és a monetáris tanács túlságosan önálló politikába kezdene.

Elnökségi sakkjáték

Az most biztosnak tűnik, hogy Lázár János, Kósa Lajos és Pokorni Zoltán helyére új elnökségi tagokat választanak majd a Fidesz novemberi kongresszusán. A mostani erőviszonyok alapján Gulyás Gergely, Kocsis Máté juthat be a testületbe, Pelczné Gáll Ildikó európai parlamenti képviselő tagsága nincsen veszélyben. Rogán Antal a miniszteri kinevezése miatt biztosan nem indul az elnökségi tagságért.

Pelczné Gáll Ildikó biztosan Fidesz-elnökségi tag marad Forrás: Origo

Mint ismert, a Fideszben íratlan szabály, hogy aki miniszteri tisztséget visel, az nem indul az elnökségi posztért. Nincsen könnyű helyzetben a kormánypárt tagsága, mivel a minisztereken, Kocsison és Gulyáson kívül nincs nagyon országosan ismert politikusa, éppen emiatt akár nagy harc is várható a maradék egy helyért.