Több hónapig tartó nyomozás után nagyszabású razziát tartottak kedd reggel Berlinben egy mecsetben és több lakásban.

Több száz rendőr bevetésével átkutattak kedden Berlinben egy mecsetet, amely a szélsőséges iszlamizmus legerősebb németországi irányzata, a szalafizmus berlini központjának számít, és házkutatást tartottak hét lakásban.

Négyszáz rendőr vett rész a mai razziában, amely a Berlin központjában fekvő mecsetnél kezdődöttForrás: AFP/Odd Andersen

Szíriában harcol a dzsihadisták oldalán

A berlini főügyészség eljárása két ember ellen irányul. Egyikük - egy 51 éves marokkói születésű férfi - a gyanú szerint arra buzdított embereket, hogy csatlakozzanak fegyveres dzsihadista szervezetekhez, amelyek Szíriában harcolnak az Aszad-rezsim ellen. A másik gyanúsított - egy 19 éves macedóniai származású fiatalember - pedig a hatóságok szerint jelenleg Szíriában van, és harcol a dzsihadisták oldalán.

Nem terveztek berlini merényletet

Mindkettőjüket súlyos, államellenes erőszakos cselekmények előkészítésével gyanúsítják. Arra utaló jel viszont nincs, hogy Németországban akartak volna merényletet elkövetni. Ügyük annak az iraki származású iszlamistának az esetével sem függ össze, akit Berlinben az előző héten lelőttek, mert késsel rátámadt egy rendőrre.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal berlini szervezetének adatai szerint a német fővárosban nagyjából 670-re tehető a szalafizmus híveinek száma. Közülük 350-en lehetnek hajlamosak erőszakos cselekmények elkövetésére vallási meggyőződésből.