Még a hétvégén vagy legkésőbb a jövő hét elején lezárja Magyarország a horvát határt - tudta meg az Origo kormányzati forrásokból. A portálunknak nyilatkozó politikusok szerint "sokkal durvább" helyzetekre kell felkészülni, mint a röszkei átkelő lezárása után.

Az Origo információi szerint a teljes határzár következtében ugyanaz a rendszer lép életbe, mint a szerb határnál, azaz azt a menekültet, aki Magyarország területére lép, letartóztatják. Forrásaink szerint a horvátok szándékosan csökkentették a Dráva vízszintjét, hogy azon gyalogosan is át lehessen kelni. Ennek ellenére a folyó továbbra is nagyon veszélyes lehet, miután igen erős a sodrása.  

A vízügy.hu adatai szerint a folyó vízállása jelenleg csak 41 cm, a vízhozama viszont 324 köbméter másodpercenként. Ez azt jelenti, hogy rendkívül sebes a sodrása.

Kemény lehet a horvátok válasza

Nem tudni, mi lesz a horvát válasz a magyar határzárra. A zágrábi kormány B tervnek nevezte, hogy a menekülteket szervezetten a magyar és a szlovén határra szállították. Kormánypárti politikusok korábban többször emlegették, hogy létezne C terv is, de hivatalosan nem ismertették annak tartalmát. 

Két terv viszont kiszivárgott: az egyik szerint, ha életbe lép a határzár, a horvátok nem a határátkelőhelyekre, hanem a zöldhatárra irányítanák a menekültek nagy csoportjait. 

Menekültek a horvátországi Apátiban (Opatovac) felállított fogadótáborban szeptember 22-énForrás: MTI/Balogh Zoltán

Az illegális bevándorlók így kaotikusan, felügyelet nélkül érkeznek a magyar határra, és sokkal nehezebb lesz a magyar hatóságoknak ellenőrizni őket.

Egy másik kiszivárgott információ szerint a C terv azt jelentené, hogy Horvátország visszaküldené a menekülteket Szerbia irányába. 

Tovább tart a blokád

Amíg nem nyitják meg a horgosi átkelőt a menekültek előtt a magyar-szerb határon, addig a szerb járművek nem mehetnek Horvátországba, mondta Ranko Ostojic. A horvát belügyminiszter azt viszont tagadta, hogy a szerb állampolgárok beutazását is magakadályoznák. Belgrádi lapok korábban azt jelentették, hogy több szerb állampolgár beutazását akadályozták meg a horvát határrendészek.

A horvát belügyminiszter most attól tette függővé a szerb-horvát határon kialakult blokád végét, hogy hány menekült érkezik Magyarországra Szerbiából. A zágrábi kormány szerint ugyanis Budapest és Belgrád megállapodtak, hogy Szerbiából a menekülteket kizárólag Horvátországba küldik.

Menekültek a rendőrsorfallal szemben a magyar-horvát határon BeremendnélForrás: MTI/Mohai Balázs

Amikor a magyar határzár után az első menekültek megjelentek a horvátországi átkelőknél, Zágráb lezárta határait a Szerbiából érkező teherforgalom előtt. Belgrád szerda éjjel válaszlépéseket vezetett be, és megtiltotta a horvát áruk behozatalát és a horvát járművek belépését. Erre válaszul szigorított Zágráb a már fennálló blokádon.

Több ezer menekült érkezik naponta 

A rendőrök kedden több mint ötezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök, ebből 291 a magyar-szerb határszakaszon, 4823 a magyar-horvát határszakaszon lépett be illegálisan az országba. 

Az éves összesítés szerint Magyarország területére 237 536 illegális bevándorló érkezett, ebből a magyar-szerb szakaszon 202 185 személy, a magyar-horvát szakaszon pedig 34 782 emberrel szemben intézkedtek.