Óriási kockázatról beszélt Lázár János

Lázár János
Lázár János
Vágólapra másolva!
Egyelőre még nincsen döntés az új egészségügyi államtitkár személyéről – mondta az Origo kérdésére Lázár János a csütörtöki Kormányinfón. Szólt arról is, hogy beszélnünk kell az osztrákokkal, hogy hogyan értették a kerítésellenes kijelentéseiket. 
Vágólapra másolva!

Portálunk érdeklődésére Lázár János elmondta, beszélnünk kell az osztrákokkal, hogy hogyan értették a kerítésellenes kijelentéseiket, aki szerint megjósolhatatlan, hogy mekkora tömeg érkezik Európába. Az új egészségügyi államtitkár személyéről már tárgyalnak, de még nincs döntés.

Ki a második ember Orbán Viktor mögött? - szegeztük a kérdést a tárcavezetőnek, aki azt mondta:

akár hiszi, akár nem, nem gondolkodtam ezen".

Ha Hódmezővásárhelyen dolgozhatok, az már elég nekem, ha a miniszterelnök hív a kormányba, az kitüntetés - fogalmazott.

Percről percre

Az Origo a 24. Kormányinfót is percről percre közvetítette.

Rekord

Abszolút rekord dőlt meg a szerdai napon, több mint 10 ezer ember lépett be illegális bevándorlóként Horvátország felől – jelentette be Lázár János. Szeptember 14-től közel 40 ezer ember érkezett Horvátország felől, ami egy szervezett akciót mutat.

A szerb-magyar határzár felállításával megváltozott az útirány,

ahol üres hely van, oda szervezik a bevándorlókat – mondta Lázár János.

174 ezren kértek eddig menekültstátuszt Magyarországon, ebből 8 ezer gyerek érkezett kísérő nélkül. Összesen 20 ezer rendőr és 4500 katona teljesít szolgálatot a határvédelemben – mondta a Miniszterelnökség vezetője. A kvótajavaslatot Lázár János hibás döntésnek nevezte, először a parlamenti pártokkal kezdeményeznek egyeztetést az ügyről, és csak ezt követően döntenek arról, hogy bírósághoz fordulnak.

Lázár János személyi változásokról is beszélt Forrás: MTI/Kovács Tamás

Regisztráció

A hatpontos magyar javaslat jelentős részét a miniszterelnökök támogatták, de a legfontosabb ügyében, Görögország határainak a megerősítésében nem született megállapodás – mondta Lázár. Görögország

külső határainak a nemzetközi védelmét Athén elutasította, így a probléma továbbra is megmarad

– tette hozzá. Horvátországnak is regisztrálnia kell a menekülteket, így Lázár János bízik benne hogy ezt a horvátok meg is teszik.

Az osztrák kancellár kijelentését mérlegelni fogja Magyarország, miszerint ha a kerítés az ára annak, hogy a schengeni szabályokat az ország betartsa, akkor inkább engedjék tovább őket. Ha nincsen szükség a magyar határok megvédésére, akkor annak a következmények többek között az osztrák kormánynak kell viselnie – mondta Lázár János.

Változások

Lázár János bejelentette, hogy megköszönte Bódi Gábor munkáját. Nobilis Márton benyújtotta a lemondását, és azt el is fogadtam – mondta a Miniszterelnökség vezetője.

A kommunikációs hivatal a Miniszterelnöki Kabinetirodához kerül.

L. Simon László államtitkár marad a következő időszakban is, a jogköre is bővülni fog a civil szervezetekkel való kapcsolattartással. Csepregi Nándor pedig a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese lesz.

L. Simon László a Miniszterelnökségen marad Fotó: Polyak Attila - Origo

Kockázat

Giró-Szász András szerint

a muszlim szavazók lényegesen tudják befolyásolni a választásokat, és erre jó példa Franciaország esete.

Mire alapozzák, hogy sok a terrorista a menekültek között? - kérdezték Lázártól, aki szerint a NATO-hírszerzése is világossá tette, hogy kockázatos a menekültek ellenőrizetlen özönlése. "Ha elindul a világba, nem kilenc útlevéllel teszi" - utalt az előzetes letartóztatásba helyezett szír férfi ügyére a tárcavezető. Nálunk bebizonyosodott, hogy a menekültválság kockázatos - tette hozzá.

Kopogások

Kinél kell kopogtatni, ha valaki a miniszterelnökhöz akar bejutni? - kérdezték Lázártól. "Úgy tudom, Orbán Viktornak van egy saját kabinetfőnöke, aki ezeket az ügyeket intézi. Nem folytatok gyepmesteri, és házmesteri munkát sem" - válaszolta. Lázár János azt is elárulta, hogy a Miniszterelnökség elköltözik a budai Várba, a Karmelita kolostorba.