Integessen a 4-es metrón dolgozó járműfelügyelőknek, valószínűleg pénteken dolgoznak a kocsikon utoljára.

Utolsó fázisához ért az M4-es metró tesztelése: szeptember 26-tól már a teljes vonalon és üzemidőben közvetlen ellenőrzés nélkül járnak majd a szerelvények.

Kivülről segítenek

A vonal eddig is teljesen automatizált volt, a BKV-szóhasználatban csak "járműfelügyelőként" emlegetett munkatársak főleg az utasok biztonságérzete miatt ültek a vezetőfülkékben, olykor a szerelvények végén - szombattól viszont kívülről, a forgalmi ügyeletről avatkoznak be, ha problémát észlelnek.

Egy labdát is észrevesz

Apró üzemzavarok ugyan előfordultak a 4-es metró vonalán, de komolyabb biztonsági hibára 2014 márciusa, a próbaüzem kezdete óta nem volt példa.

A járműfelügyelők eddig is csak az utasok biztonságérzetéért ültek a metrónForrás: MTI/Máthé Zoltán

Baleset sem történt a vonalon, hiszen a közlekedésirányítás századmásodperceken belül reagál a sínpályára eső testekre. A vágányokat 30 centiméteres térbeosztású lézeres radar pásztázza, és

a rendszer azonnal blokkolja a szerelvényt, leállítja az energiaellátást, ha 30 centinél nagyobb tárgy, például egy labda esik a sínekre.

Ennek köszönhetően akkor sem történt tragédia, amikor tavaly decemberben egy férfi sétált be a metró alagútjába, és Újbuda-Központtól egészen a Bikás Parkig bandukolt a föld alatt - a közlekedés viszont leállt, és 100 percig szünetelt a vonalon.

Jönnek még pótlóbuszok

A tesztek miatt ugyanakkor még három alkalommal utasok nélkül kell indítani a járatot:

Szeptember 27-én, október 4-én és október 11-én, azaz három egymást követő vasárnap is pótlóbuszok járnak majd az M4-es metró helyett.