Megmozgatja az aktív szavazókat a kerítésügy – derült ki a Publicus Intézet legújabb közvélemény-kutatásából. A felmérés másik érdekessége, hogy nemcsak a Fidesz, hanem az MSZP is növelni tudta támogatói arányát.

Tovább csökkent a bizonytalanok aránya a Publicus Intézet közvélemény-kutatása szerint. Az 1100 fő részvételével készített reprezentatív felmérés azt mutatta, hogy a menekültválság megmozgatta a szavazókat.

Elmozdult a Fidesz, nőtt az MSZP

Az eredmény szerint a Fidesz elmozdulni látszik a júniusban és júliusban mért mélypontjáról, és augusztushoz hasonlóan újabb egy százalékpontot növekedni tudott. Most tehát 23 százalékos a támogatottsága, azonban ezzel még bent maradt abban a sávban, ahol lassan fél éve tartózkodik.

A Publicus szerint Orbán Viktornak bejött a menekültpolitikaForrás: AFP/Christof Stache

Az MSZP szavazóinak száma hónapok óta most először - egy százalékpontot - növekedett, így 11 százalékon áll. Ez az elmozdulás nem szignifikáns, és a párt már több mint egy éve a 10-12 százalékos sávban mozog, így kérdéses, hogy a változás tendenciózusnak számít-e. Azonban továbbra is az MSZP-szavazók a legelszántabbak, sőt, a szavazási hajlandóságuk a múlt hónap óta még növekedett is.

Eltűntek a Jobbik-szavazók

A Jobbik már harmadik hónapja a választások utáni mélypontján, 13 százalékon áll. Most már egyértelműen kijelenthető, hogy a párt elvesztette a választások utáni lendületét, és frissen szerzett kb. 250 ezer szavazója is eltűnt. A Jobbikot ezenfelül még a szavazóinak az inaktivitása is sújtja, továbbra is az ő aktivitásuk a legalacsonyabb a pártok között – írta a Publicus.

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP továbbra is 3 százalékon áll, hasonlóan a DK-hoz. Az Együtt ebben a hónapban elérte az 1 százalékos küszöböt, míg a PM-nek és a liberálisoknak ez most sem sikerült.

A bizonytalanok aránya 44 százalékos, és már harmadik hónapja folyamatosan csökken.