A strand mellé temetőt is ad a főváros a BKV megmentéséért

Nemzeti Sírkert
Fiumei úti temető
Vágólapra másolva!
A Dagály fürdő területe mellett az 5,5 hektáros Fiumei úti temetőt és több, nagy értékű ingatlant is átad a főváros az államnak, cserébe a BKV idei költségvetéséből hiányzó, mintegy 15 milliárd forint biztosításáért. A Dagálynál a főváros most elkerülné, hogy mintegy 3 milliárd forintnyi adót és illetéket kelljen fizetnie az "ajándék" után.
Vágólapra másolva!

Több mint 9 milliárd forint értékű ingatlan tulajdonjogát, illetve a Fiumei úti temető 3 milliárd forint értékű használati jogát adná cserébe a Fővárosi Közgyűlés az államnak azért, hogy a kormány kifizesse a BKV költségvetéséből az idei évre hiányzó mintegy 15 milliárd forintot.

Másodszor a Dagályról

A Dagály fürdő mintegy félhektáros területének átadásáról másodszor hozhat döntést szerdán a Fővárosi Közgyűlés, miután június végén már a városvezetés előterjesztésére elvben jóváhagyta a testület az ingatlan átadását az államnak a 2017-es úszó vb megrendezéséhez.

A Dagály fürdő területén már folyik az építkezés a 2017-es úszó vb-re Forrás: Origo

Most azért szükséges módosítani az akkori döntést - olvasható a Tarlós István főpolgármester által jegyzett javaslatban -, mert az "ajándék" után tetemes közterhet kellene fizetnie az önkormányzatnak. Így például 1,8 milliárd forint áfát, valamint 1,1 milliárdos társasági adót.

A leendő Dagály-komplexum sokkal több lesz egyszerű uszodánál Forrás: MNSK

Az adó- és illetékfizetési kötelezettség összesen mintegy 3,1 milliárd forintot tenne ki, de ezt nem kellene kifizetni, ha az állam nem a fővárostól, hanem a tényleges tulajdonostól - a főváros közvetett tulajdonában álló budapesti fürdőcégtől - venné át az ingatlant.

Többet is adna Tarlós

A Dagály strandfürdő területe mellett a friss előterjesztés több más, nagy értékű fővárosi ingatlan államnak történő átadására is javaslatot tesz. Erről korábban, még a Dagályról szóló júniusi első közgyűlési döntés előtt is szó volt, de csak most véglegesítették a listát.

A legnagyobb tétel a listán a Fiumei úti temető nettó 3,1 milliárd forint értékűre becsült használati joga (a tulajdonjog most sem a fővárosé, hanem az államé).

További jelentős tétel a VI. kerületben álló, a Vajdahunyad várától a Magyar Nemzeti Bank székházáig számos jelentős budapesti épületet tervező Alpár Ignác tervezte egykori főreáliskola 1,4 milliárd forint értékű, ma üresen álló épülete. Ide költözik ugyanis a Raoul Wallenberg iskola, melynek elköltöztetését tüntetések kísérték.

Emellett átadja a főváros az államnak a VIII. kerület, Vas utca 10. szám alatti épületet is. Ezt kapja meg székházként a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, amely az alaptörvény szerint "a kommunista diktatúrával kapcsolatos állami emlékezet megőrzésével" foglalkozó állami testület.