Egy éve nem volt ilyen erős a Fidesz

Vágólapra másolva!
A menekülthelyzet kezelésével apránként visszaszerezte népszerűségét a Fidesz: a kormánypárt most ugyanolyan erős, mint tavaly szeptemberben volt, mielőtt az internetadó megtépázta a megítélését. Most a teljes népesség harmada a kormánypártok mögött áll, a Jobbik változatlanul a második, az MSZP, a DK és az LMP pedig kissé visszaesett.
Vágólapra másolva!

A bevándorlás kérdésének kezelése erősítette a Fidesz-KDNP szimpatizánsait - derült ki a Nézőpont Intézet friss felméréséből. Eszerint

szeptember végére 5 százalékponttal, 34 százalékra erősödött a kormánypárti tábor a teljes népesség körében.

Legutóbb tavaly szeptemberben, még a tervezett internetadó elleni tüntetések és tiltakozások előtt volt a Fidesz-KDNP tábora ilyen erős.

A Jobbik stabilan második

A Jobbikkal a teljes népesség 17 százaléka szimpatizál, szemben az augusztusi 15 százalékkal. Az MSZP, a DK és az LMP támogatottsága 1-1 százalékponttal csökkent.

A szocialistákkal a teljes népesség 8, a DK-val 5, míg az LMP-vel 4 százaléka szimpatizál.

Az Együtt maradt 1 százalékon, a rejtőzködők és nem szavazók pedig a népesség 28 százalékát teszik ki (augusztusban 34 százalékot).

A biztos szavazók alapján a pártok támogatottsága a következő: a Fidesz-KDNP 44, a Jobbik 26, MSZP 9, a DK 8, az Együtt 2, a Liberálisok 1, az LMP 6, az egyéb pártok potenciális szavazói tábora pedig 4 százalékos.

A Fidesz-KDNP ezzel a potenciális szavazók között is erősített, a migránskérdés ugyanis tartósan aktivizálta a kormánypártok szimpatizánsi táborát.

A DK-sok elbizonytalanodtak

Ezzel szemben a DK-támogatókat elbizonytalanította a bevándorlási helyzet: a párt potenciális szavazótábora 5 százalékponttal csökkent. A felmérésből az is kiderült, hogy a szeptember 16-i röszkei atrocitás óta eltelt

egy hét alatt 18 százalékponttal nőtt a magyar-szerb határon épített határzár támogatottsága,

ezzel a magyarok már közel háromnegyede (73 százaléka) támogatja.