Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatóját a Sukoró-ügyként ismertté vált perben szerdán első fokon a Szolnoki Törvényszék. Császy Zsolt, az MNV volt értékesítési igazgatója 3 év 6 hónap börtönt kapott.

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját a Sukoró-ügyként ismertté vált perben szerdán első fokon a Szolnoki Törvényszék. 

Császy Zsolt, az MNV volt értékesítési igazgatója 3 év 6 hónap börtönt kapott.  Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát és F. Zsolt értékbecslőt felmentették, V. Bálint ügyvédet pénzbüntetésre ítélték. 

Sukoró határában cserélte volna el az MNV az állami földeket egy magánszemély területeivelForrás: MTI/H. Szabó Sándor

Császy bűnsegéd volt a bíróság szerint

A bíróság az első- és a másodrendű vádlottat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, Császy Zsoltot mint bűnsegédet ítélték el a cselekmény miatt. A büntetésbe a fogva tartásban eltöltött időt beszámítják. A szabadságvesztés kiszabása mellett mindkettőjüket négy évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. 

Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát és F. Zsolt értékbecslőt felmentették a fenti vád alól. V. Bálint ügyvédet kétrendbeli közokirat-hamisítás miatt pénzbüntetésre ítélték, amely az összesen 600 ezer forint meg nem fizetése esetén fogházbüntetésre változik. 

Hűtlen kezelés kísérlete a vád

Az ügyészség hűtlen kezelés kísérletével vádolta a végül meghiúsult kaszinóépítést megelőző telekcserével összefüggésben Tátrai Miklóst, az MNV Zrt. volt vezérigazgatóját, Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát, valamint bűnsegédként Császy Zsoltot, az MNV volt értékesítési igazgatóját és F. Zsolt értékbecslőt. V. Bálint ügyvéd, ötödrendű vádlott ellen kétrendbeli közokirat-hamisítás bűntette volt a vád. A másodrendű és a negyedrendű vádlottat magánokirat-hamisítással is vádolják. 

Az ügyész korábbi háromórás vádbeszédében kifejtette: a vádlottak az alkalmazandó jogszabályokat kreatív módon értelmezték, hogy a telekcserét végrehajthassák, pedig szerinte tudták, hogy „törekvésük jogellenes”.

Sukoró határában, a Velencei-tó északi részén épült volna fel a kaszinókomplexumForrás: MTI/Beliczay László

Kár érte volna az államot

Az állam képviseletében eljáró MNV 2008 nyarán kötött – a tervezett King's City kaszinóvároshoz kötődő – telekcsere-szerződést a befektetői csoport képviselőjével, Joav Blum izraeli-magyar üzletemberrel. Az ügyészség 2009 áprilisában indított nyomozást. 

A Fővárosi Ítélőtábla 2011 júniusában egy polgári jogi perben jogerősen semmisnek mondta ki a szerződést, azzal, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotot. A mostani büntetőper vádirata szerint a beruházással összefüggő telekcsere teljesülése esetén 1,294 milliárd forint kár érte volna az államot.

Meggyanúsították Gyurcsányt

A Sukoró-ügy politikailag lényeges mellékszála volt, hogy  a kaszinóprojekttel összefüggésben az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt.  A hivatali visszaéléssel meggyanúsított Gyurcsány végül nem lett vádlott, csak tanú, mert az ügyészség nem tudta alátámasztani a vádat.  

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is tanú volt az ügybenForrás: MTI/Mészáros János

Kétmilliárd ügyvédekre

Mint arról az Origo beszámolt, 1 973 637 446 forintot fizetett ki a kormány annak a két ügyvédi irodának, amely a tavaly ősszel zárult washingtoni Sukoró-perben sikerrel képviselte az államot. A nemzetközi beruházási viták rendezésére szakosodott, a Világbank mellett működő választott bíróság az állam javára döntött, amikor elutasította az izraeli befektetők keresetét és 100 milliárd forintos kártérítési igényét. 

A befektetők képviseletében a ciprusi bejegyzésű Vigotop Ltd. még 2011 nyarán fordult a bírósághoz a "King's City-projekt lerombolásával kapcsolatban fennálló jogvita" miatt. A King's City a Sukoróra tervezett kaszinó- és szórakoztatókomplexum fantázianeve volt.

A Washingtonban perre ment befektetők pedig olyan nagy nevek, mint például a magyar felmenőkkel rendelkező Ronald S. Lauder, az Estée Lauder kozmetikai világcég alapítójának fia, aki volt bécsi amerikai nagykövet, továbbá Budapesten zsidó iskolát is alapított. Perelt a Lauder jobbkezének számító másik befektető, Fred H. Langhammer, továbbá Itzhak Fisher üzletember is.