Házkutatás után újabb gyanúsítottakat vettek őrizetbe a Buda-Cash üggyel összefüggésben. A nol.hu információi szerint egyikük P. Zoltán, a brókerház alapítója

Két újabb embert hallgattak ki gyanúsítottként szerdán a Buda-Cash üggyel összefüggésben - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. Közleményük szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda csalás megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a két gyanúsítottat. Egyiküket őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatását, társa szabadlábon védekezik.

A nol.hu információi szerint az őrizetbe vett gyanúsított P. Zoltán, a Buda-Cash alapítója.

A Buda-Cash működését februárban függesztették felForrás: MTI/Sallmayer Gábor

A gyanú: csalás

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) február 24-én jelentette be, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki a tudomására jutott visszaélésgyanús esetek miatt. A jegybank feljelentést is tett a rendőrségen. Az MNB a Buda-Cash tulajdonosain keresztül szoros összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB) tartozó négy banknál korlátozta a betétkifizetést és felügyeleti biztosokat rendelt ki.

A rendőrség csalás és a számvitel rendje megsértésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást. A gyanú szerint a brókerek négy bankot és rajtuk keresztül kisbefektetők ezreit károsítottak meg összesen 62 milliárd forinttal.

Négyen őrizetben

Március 9-én több helyszínen egy időben tartottak házkutatásokat. Tíz embert állítottak elő, egyet tanúként, kilencet gyanúsítottként hallgattak ki. A rendőrség négy ember előzetes letartóztatását kezdeményezte, közülük a Fővárosi Törvényszék március 18-án V. Péternek, Gy. Jánosnak és T. Péter Árpádnak, a Buda-Cash vezérigazgatójának és két vezérigazgató-helyettesének előzetes letartóztatását rendelte el jogerősen, ezt később meghosszabbították.