Ősszel továbbpöröghet a lakáshitelpiac

2015.10.01. 06:26

Felpörgött a lakáshitelpiac a nyári hónapokban, utoljára 2008-ban helyeztek ki hasonló volumenű lakáskölcsönt Magyarországon. Ősszel további felfutás várható, hiszen a kamatok mértéke sem hátráltatja már a hitelfelvételt, a bankok szigorú feltételei azonban akadályt jelenthetnek.

Másfélszer annyi lakáshitel-szerződést írtak alá idén nyáron a hitelintézetek az ügyfelekkel, mint tavaly. A három nyári hónapban a szerződések összege meghaladta a 105 milliárd forintot, a folyósításoké pedig 91 milliárd forint fölé emelkedett - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

2008-ban ment így utoljára

A lap cikke szerint utoljára 2008-ban helyeztek ki hasonló volumenű lakáskölcsönt Magyarországon. Tavaly nyáron három hónap alatt alig 70 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek, a folyósítások mennyisége pedig nem érte el a 62 milliárd forintot. Az ősz még erősebb lehet a szakértők szerint, a keresletet fokozza a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) is,  amely olcsóbb ingatlanoknál akár a teljes önerőt is pótolhatja.

A bankok szigorú feltételei gátat szabhatnak

A kamatok mértéke sem hátráltatja már a hitelfelvételt: augusztusban egy átlagos lakáshitelt 5,13 százalékos kamattal nyújtottak a hitelintézetek. Az igazán komoly felfutásnak ugyanakkor gátat szabhat, hogy a bankok feltételei sokkal szigorúbbak, mint a válság előtt voltak. Augusztusig egyébként a  növekvő folyósítások sem tudták még pótolni a törlesztések miatt folyamatosan fogyatkozó lakáshitel-állományt. A nyár végén 3062,1 milliárd forinton állt, ami nyolcéves mélypontnak felelt meg.