Németeket tesznek utcára a menekültek miatt

2015.10.01. 16:23

Már nemcsak a német, de a brit sajtó is attól hangos, hogy immár a második német nőt lakoltatják ki az otthonából csak azért, hogy helyet csináljanak az országba egyre nagyobb számban érkező menekülteknek. Közben Angela Merkel kancellár népszerűsége és az általa vezetett CDU támogatottsága csökken.

Már 200 ezren osztották meg Bettina Halbey bejegyzését a Facebookon, amely arról szól, hogy az 51 éves ápolónő lakását elveszi az önkormányzat, mert az kell a menekülteknek. Az Észak-Rajna-Vesztfáliában lévő Nieheim városa már fel is mondta a bérleti jogot.

Menekültek röplabdáznak a Trierben lévő táborban - egyre többen érkeznek NémetországbaForrás: AFP

A város megtelt menekültekkel

A 6400 lakosú Nieheim polgármestere a Die Welt szerint azt közölte a két gyermekét már felnevelő, egyedül élő nővel, hogy a város három menekültotthona szinte teljesen megtelt bevándorlókkal, viszont Nieheim köteles további szálláslehetőséget biztosítani, így nem maradt más lehetősége, mint a bérleti jog felmondása. A városban már így is 71 bevándorló él, de továbbiak elhelyezésére kötelezték őket. 

Az ápolónő, akinek nincs elég pénze ahhoz, hogy bíróságon támadja meg a döntést, azt mondta az őt faggató újságíróknak, fogalma sincs, hogy ápolónői fizetéséből hogyan talál majd egy másik lakást?

Frau Keller perre megy

Hasonló cipőben jár az 56 esztendős Gabrielle Keller, akinek év végéig kell elhagyni a délnémet Eschbachban lévő lakását, hogy abba menekültek költözzenek be. Ellentétben Bettina Halbeyjel, neki ajánlott a helyi önkormányzat másik lakást, de azt Frau Keller nem fogadta el. Helyette, mint a The Telegraph cikkében olvasható, perre megy.

Csökkenő népszerűség

Angela Merkellel készít szelfit egy menekült - a kancellár már csak a 4. legnépszerűbb politikus a németek körébenForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az ilyen és ehhez hasonló hírek bizonyára nem tesznek jót a Németországot vezető politikai elit népszerűségének. Angela Merkel kancellár egy közvélemény-kutatás szerint már csak a negyedik a legnépszerűbb politikusok ranglistáján, a második helyről esett a negyedik helyre. Más felmérések szerint Merkel népszerűsége kétéves távlatban is mélypontra süllyedt. Az általa vezetett Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) támogatottsága 40 százalék alá zuhant.

Csütörtök éjszaka jött ki a hír, miszerint Németországban a lakosság többsége aggódik a menekülthullám miatt, és támogatja a kormány menekültügyi reformjavaslatait egy csütörtökön ismertetett felmérés szerint, amely azt is kimutatta, hogy Angela Merkel kancellár támogatottsága tovább csökkent.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK