Hibával indult a fizetős parkolás Óbudán

2015.10.01. 10:19

Csütörtöktől éles üzemben működik a belső-óbudai parkolási rendszer, az autósoknak az övezettől függően óránként 175 vagy 265 forintot kell fizetniük. Technikai hiba miatt azonban nem lehetett használni a kedvezményt biztosító Óbuda Kártyákat, ráadásul azok az automaták, amelyeknél megpróbálták használni a városkártyát, az érméket sem fogadták be. A délelőtt kiszabott bírságokat törlik.

Az óbudai önkormányzat tájékoztatása szerint informatikai probléma miatt reggel nem működött a belső-óbudai fizetőparkolás.

Óbuda Kártyával egyáltalán nem lehetett kedvezményes parkolást indítani,

ráadásul a városkártyával indított tranzakciók működési problémákat okoztak a parkolóautomatáknál is, így ezeket érmével sem lehetett használni.

A hibát már elhárították, a rendszer 11:30-óta hiba nélkül üzemel a 4-es és az 5-ös zónában is. A hibás működés miatt többen nem tudtak parkolójegyet vásárolni vagy Óbuda Kártyával kedvezményes parkolást indítani, voltak, akik ezért bírságot is kaptak. "A hiba észlelését követően a bírságolást azonnal leállítottuk, és

a mai napon 11:30 előtt kiszabott bírságokat központilag töröljük.

A büntetést kapott autósoknak semmi teendőjük nincs, a csekkeket természetesen nem kell befizetni" - közölte az Origóval az önkormányzat.

Próbaidőszak is volt

Az önkormányzat júniusban jelentette be, hogy júliustól fizetőssé válik a parkolás Óbuda belső részén. A belső övezet - amelyben óránként 265 forintot kell fizetni - a Kolosy teret és környékét foglalja magában, a másik pedig a Bogdáni útig tart, ott 175 forint a tarifa.

Összesen 12 ezer parkolóhely vált fizetőssé. Az augusztus óta tartó próbaüzemben is kellett már parkolójegyet váltani, de büntetést nem, csak tájékoztatót helyeztek a szélvédőre a parkolási ellenőrök. A zónákban 170 automatát üzemeltek be. 

Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Augusztus végén azt közölték, hogy egy hónappal meghosszabbítják a tesztidőszakot, mert augusztus második felében megsokszorozódott az ügyfélszolgálathoz beérkező regisztrációk és kérelmek száma, a feldolgozáshoz és rögzítéshez szükséges idő miatt pedig ezek az ügyfelek nem tudták volna szeptember elsejétől igénybe venni parkolási kedvezményüket.

Az önkormányzat jelezte, hogy az összes igényelt Óbuda Kártyát, amellyel kedvezmények vehetők igénybe, eljuttatták az igénylőkhöz.

A parkolási övezetekről itt tájékozódhat

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK