Ez határzár, és nem vasfüggöny

nk20150924
Vágólapra másolva!
Megtévesztőnek tartja a Nemzeti Emlékezet Bizottságának alelnöke a határzárat a vasfüggönyhöz hasonlítani. Máthé Áron azt mondta: a vasfüggönyt azért emelte a kommunista világbirodalom, hogy körbezárja a szovjet blokk országait, míg a határzárat a mai kormány azért állította fel, hogy a schengeni egyezmény, az európai belső határok átjárhatósága fennmaradjon. 
Vágólapra másolva!

Máthé Áron a Magyar Idők pénteki számában megjelent interjúban azt mondta: a vasfüggöny rabságban tartott emberek kifelé irányuló mozgását akadályozta, a mostani kerítés viszont az illetéktelen behatolóktól védi az országot. Az alelnök a vészkorszakkal való kufárkodásnak, a vészkorszak egyfajta cinikus leértékelésének tartja, hogy napjaink eseményeit azokhoz az időkhöz hasonlítják.

Kevesebb határsértőt fogtak

Csütörtökön 3667 embert fogtak el tiltott határátlépés miatt – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata. Szerdán az illegális határátlépők száma még meghaladta a 4200-at.

Korábbi felvétel Forrás: MTI/Varga György

27 ezren jártak orvosnál

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) adatai szerint augusztus 31-éig a befogadó intézményekben elhelyezettek 27 435 alkalommal jártak orvosnál – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára. A BÁH, az Országos Mentőszolgálat és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár összesen mintegy 200 millió forintot fordított a bevándorlók ellátásával összefüggő feladatokra a fenti időszakban. A parlamenti államtitkár kitért arra is, hogy a bevándorlók körében igen alacsony az együttműködési készség, de aki együttműködik a hatóságokkal, az – az előírásoknak megfelelően – minden segítséget megkap.