Ismét ellenőriznek az osztrákok Nickelsdorfnál

2015.10.03. 16:18

Ismét ellenőrzik az autósokat az osztrák hatóságok a hegyeshalom-nickelsdorfi határátkelőnél. Ezzel egy időben gördülékenyen halad a migránsok elszállítása Magyarbólyból és Zákányból. Szakértők szerint a jelenlegi európai uniós szabályozás nem képes kezelni az Európát terhelő illegális migrációs nyomást. 

Ismét ellenőrzik az autósokat az osztrák hatóságok a hegyeshalom-nickelsdorfi határátkelési pontnál, az M1-es autópályán emiatt torlódás alakult ki – hangzott el az M1 televízió adásában szombat délután. A tudósítás szerint a személyautókat és a furgonokat is ellenőrzik, utóbbiakat félreállítják, és a rakterüket is átvizsgálják. Az Útinform 18.05-kor kiadott jelentése szerint viszont a magyar–osztrák határon az M1-es autópályán a hegyeshalmi átkelési pontnál zavartalan a forgalom.

A televízió beszámolójából kiderült, hogy 3-4 hete nem volt ilyen szigorú határellenőrzés, az utóbbi időben csak szúrópróbaszerűen igazoltattak. Alig negyedóra alatt több kilométeres torlódás alakult ki az autópálya Ausztria felé vezető oldalán – ismertették.

Ismét ellenőriznek az osztrákok HegyeshalomnálForrás: MTI/Krizsán Csaba

Három vonat érkezett

Gördülékenyen, feszültség nélkül halad a migránsok elszállítása Zákányból és Magyarbólyból – hangzott el az M1-en. A Zákányból jelentkező tudósító azt mondta, szombat délutánig három migránsokkal teli vonat érkezett a horvátországi Botovóba, onnan rendőri irányítással  a zöldhatáron át gyalog jöttek a bevándorlók Zákányba,  ahonnan vonattal szállítják el őket Hegyeshalomba.

Beremendről mintegy ötszáz bevándorló érkezett buszokkal Magyarbólyba szombat délután, ahol rendőri irányítással szintén vonatra szállnak – mondta a helyszínen az M1 tudósítója. Hozzátette, a segélyszervezetek élelmiszert osztanak az érkezőknek a vasútállomáson.

Szájmaszkos katonák figyelik a horvát–magyar zöldhatárt gyalogosan átlépő, Gyékényes vasútállomása felé tartó illegális bevándorlókatForrás: MTI/Varga György

Határvédelemről beszélt Merkel

Mint arról az Origo is beszámolt, Angela Merkel egy szombati nyilatkozatában kijelentette: az uniós külső határokat közösen kell védeni, hogy rendezetté váljon a bevándorlás Európába. A német kancellár a szokásos hétvégi videoüzenetében kiemelte: „közösen meg kell értenünk, hogy  több menekült van, mint a második világháború óta bármikor”,  és ez „globális kihívás”, amellyel csak az Európai Unió részvételével lehet megbirkózni. 

Már Angela Merkel is a határok megvédéséről beszéltForrás: AFP/John Macdougall

Ne induljanak el

Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója arról beszélt egy szentendrei konferencián, hogy az 1990-es évektől folyamatosan érkeztek az Európai Unióba az emberek, a bevándorlás egy állandó jelenség lett, az elmúlt másfél évben viszont megsokszorozódott a kontinensre érkezők száma. 

Szerinte az Európai Uniónak arra kellene törekednie, hogy az emberek ne induljanak el Európa felé. Ezt az alapelvet viszont mostanáig sok európai vezető tagadta, a legutóbbi uniós csúcson ismerték csak el a baloldali, liberális politikusok, hogy az ilyen mértékű és intenzitású migrációs hullám nem jó – jelentette ki.

Menekültek csapnak össze macedón rendfenntartókkal a görög–macedón határnál szeptember 7-énForrás: AFP/Robert Atanasovski

Át kell gondolni a szabályokat

Angyal Ágnes, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint az Európai Unió az egyik, ha nem a legnagyobb válságát éli most meg. Az Európai Unió csak akkor kezdett el foglalkozni a helyzettel, amikor Olaszország „megkongatta a vészharangot”, miután 2015 áprilisában bekövetkezett a migráció történetének legnagyobb katasztrófája: elsüllyedt egy migránsokat szállító hajó, és több mint 800-an vesztették életüket. 

Angyal Ágnes azt mondta:  az EU jelenlegi menekültügyi szabályozását nagyon alaposan át kell gondolni,  mert az elmúlt fél év tapasztalatai alapján az látható, hogy az „nem működik”. Mindezek mellett a kutató szerint számos kérdés van még, amelyekre egyelőre nincsenek válaszok. Senki nem tudja megjósolni, hogy mennyien jönnek még. Angyal Ágnes emellett a kvótarendszer működőképességét is kérdésesnek véli.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK