Akár tanácsadóként is folytathatja Giró-Szász András a politikai pályafutását az Orbán-kormány mellett – értesült az Origo. Elképzelhető, hogy a múlt héten posztjáról lemondott államtitkár is egy későbbi visszatérésben gondolkozik. Ez nem lenne példa nélküli, mivel már kétszer segítette ki a kormányt a szorult helyzetéből.

Könnyen lehet, hogy kormányzati tanácsadóként folytatja Giró-Szász András, aki október 1-jén mondott le az államtitkári posztjáról. Az Origo információ szerint az egykori kormányszóvivő még gondolkozik azon, hogyan folytatja a pályafutását, mivel még nem tisztázott teljesen, hogyan alakul a kormányzati kommunikáció jövője. 

Október 1-jén jelentette be Giró-Szász András a lemondásátForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem vállalta

Giró-Szász azzal indokolta a távozását, hogy új helyzet alakult ki azzal, hogy egy olyan minisztérium jön létre, amely a kormányzati kommunikációval van megbízva. Bár ennek a minisztériumnak, a Miniszterelnöki Kabinetirodának a leendő vezetője, Rogán Antal arra kérte, hogy továbbra is töltse be a kommunikációs államtitkári munkakört, Giró-Szász – mint mondta – ezt nem vállalja, ahogyan a Miniszterelnökség miniszterhelyettesi posztját sem, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ajánlott fel neki.

A leköszönő államtitkár elmondta azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felvetett egy elképzelést a további közös munkával kapcsolatban, de ez még nincs olyan stádiumban, hogy nyilatkozzon róla. Portálunk információi szerint valóban még zajlanak a tárgyalások a közös munka új formáiról, és ez hetekig eltarthat.

Giró-Szász nem akart együtt dolgozni Rogán AntallalFotó: Polyák Attila - Origo

Kivárás?

Giró-Szász számára egyébként nem élet-halál kérdése, hogy a kormányzat része maradjon, mivel anyagilag erre egyáltalán nincs rászorulva. A lemondott államtitkár azt is szeretné elkerülni, hogy választania kelljen Lázár János vagy Rogán Antal között. Bár az utóbbira nem sok esély van, mivel forrásaink szerint a két szereplő nincs jó viszonyban egymással. Éppen ezért nem vállalta Giró-Szász a folytatást a Miniszterelnöki Kabinetirodán.

Más forrásaink arról beszéltek, hogy a Századvég korábbi munkatársa inkább a kivárásra játszik. Giró-Szász a második Orbán-kormány hatalomra kerülése után nem vállalt tisztséget a kabinetben. A neve akkor került elő, amikor Nagy Anna kormányszóvivő 2011 nyarán családi okokra hivatkozva lemondott. Giró-Szász András 2011. szeptember 8-ától lett a kabinet szóvivője.

Nagy Anna kormányszóvivő távozása nyitotta meg az utat Giró-Szász András előttForrás: MTI/Beliczay László

Sokat segített

Színre lépése éppen egy olyan időszakhoz kötődik, amikor a Fidesz-KDNP népszerűsége elkezdett jelentős mértékben csökkenni. Vezetésével a korábban széttartó kormányzati kommunikációt sikerült összehangolni. Bár a Fidesz 2012 első felében érte el a támogatottsági mélypontját, ennek ellenére nem alakult ki pánik a párton belül, ami részben Giró-Szász András tevékenységének is köszönhető.

A 2014-es sikeres választási kampányok után mindenki azt várta, hogy Giró-Szász a helyén marad, de ennek ellenére távozott. Az önkormányzati választás után a kormányzati kommunikáció teljesen szétesett az amerikai kitiltási botrány és az internetadó tervezett bevezetésének napjaiban. A kormánypártok népszerűsége megroppant, és Giró-Szászt ekkor hívták vissza. Az államtitkár újra összerakta a széteső kommunikációt, és részben ennek is köszönhető, hogy a Fidesz támogatottsága újra a tavaly októberi szinten van.

Orbán Viktor tanácsadója lehet Giró-Szász AndrásForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Pihenés

Giró-Szász András most abban is bízhat, hogy a Rogán Antal vezette minisztérium nem tudja majd megfelelően kezelni az újabb kihívásokat, így újra rá lesz szüksége a miniszterelnöknek. A lemondott államtitkár valóban  sokszor bizonyította már, hogy remekül képes kezelni a válsághelyzeteket, amivel nem kevés szimpátiapontot szerzett Orbán Viktor szemében. Persze olyan véleményt is hallani, hogy Giró-Szász András a következő hónapokban pihenni szeretne, és inkább a következő országgyűlési választás közeledtével térne vissza.

Vagyon

Az anyagi helyzete miatt biztosan nem fog ragaszkodni egy kormányzati pozícióhoz a volt politológus. 2014-es vagyonnyilatkozata szerint 140 millió forintos megtakarítása (takarékbetét és biztosítás), 25-30 milliós jachtja és 750 millió forintos kintlevősége volt. Utóbbi úgy keletkezett, hogy amikor kormányzati pozíciót kapott, Giró-Szász András kivált a Strategopolis Kft.-ből, a 750 millió forint a tulajdonrészből és a még ki nem fizetett osztalékból jött össze, ennek kifizetését a Strategopolis két év alatt vállalta.

Az anyagiak miatt nem kell aggódnia a volt kormányszóvivőnekForrás: MTI/Bruzák Noémi

A 2006-ban alapított Strategopolis stratégiai elemző és kommunikációs tanácsadó cégben lévő részesedését egyszer már eladta, 2011-ben, miután kormányszóvivő lett, majd amikor a 2014-es áprilisi választások után a Hír Tv-s Kurucz Éva váltotta a poszton, visszavásárolta a korábbinál kisebb, 61 százalékos többségi tulajdonrészét, majd novemberben ismét eladta azt.