A magyaroknak kevesebb mint fele hisz a demokráciában

Tárki, felmérés, demokrácia
Tárki, felmérés, demokrácia
Vágólapra másolva!
A lakosság majdnem fele (49 százalék) ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy "A demokrácia minden más politikai rendszernél jobb". A megkérdezettek harmada (32 százaléka) viszont kiábrándult, szerintük "A hozzám hasonló emberek számára az egyik politikai rendszer olyan, mint bármelyik másik". Hét százalék pedig úgy véli, "Bizonyos körülmények között egy diktatúra jobb, mint egy demokratikus politikai rendszer" - állapította meg a Tárki kutatása. 
Vágólapra másolva!

A felmérés azt vizsgálta, hogy milyen az összefüggés a választáson való részvételre való hajlandóság, a pártszimpátia, valamint a világnézet, értékrend között.

A Tárki megállapítása szerint nem okozott meglepetést, hogy a választáson részt venni szándékozók körében az átlagosnál sokkal magasabb a demokráciában hívők aránya, és az sem, hogy a választást elkerülni tervezők között a kiábrándultságot és a bizonytalanságot kifejező vélemény egyaránt sokkal magasabb az átlagosnál.

A demokráciához való viszony a választáson való részvétel és pártszimpátia szerint

Forrás: Tárki

A pártszimpátiával rendelkezők esetében a Fidesz a leginkább demokráciapárti. A demokráciát nem vetik el a Jobbik és az MSZP szimpatizánsai sem, de a Jobbik hívei között magas a diktatúrát elfogadni képesek, az MSZP-sek között pedig igen magas a kiábrándultak aránya.