Tévedésből bombáztak kórházat az amerikai gépek

2015.10.06. 21:55

Az amerikai parancsláncon belül született meg döntés a kunduzi kórházat eltaláló légitámadásról, de az egészségügyi intézményre mért csapás tévedés volt - jelentette ki kedden az amerikai kongresszusban John Campbell tábornok, az Afganisztánban tartózkodó amerikai és koalíciós erők parancsnoka.

A kunduzi légi csapást elrendelő döntést az amerikai katonai parancsláncon belül hozták meg, de magára a kórházra tévedésből mértek csapást - mondta John Campbell tábornok, az Afganisztánban tartózkodó amerikai és koalíciós erők parancsnoka. Hozzátette:

Szándékosan sohasem vennénk célba egy védett egészségügyi intézményt."

Campbellt három nappal azután hallgatták meg a szenátus katonai bizottságában, hogy az amerikai légi csapás következtében az Orvosok Határok Nélkül (MSF) elnevezésű nemzetközi civil szervezet által működtetett kunduzi kórházban legkevesebb 22-en életüket vesztették, és több tucatnyian megsebesültek.

Független vizsgálatot akarnak

A tábornok bejelentette, hogy a parancsnoksága alatt álló erőknél mélyreható kiképzést rendelt el, hogy a jövőben elkerüljék a hasonló incidenseket. Rámutatott, hogy noha az afgánok kértek Kunduznál támogatást, az amerikai fegyveres erőknél 

szigorú eljárásnak kellett megelőznie a tűzparancs kiadását  

Korábban azt mondták az MSF munkatársai, hogy hiába szóltak az amerikaiaknak és az afgánoknak arról, hogy épp egy kórházat támadnak, a bombázás még azután is 30 percig folytatódott.

Így néz ki a lebombázott kórházForrás: MTI/EPA/MSF

A támadásnak magyar túlélője is van, az MSF egyik ápolója, Jecs Zoltán. Ő a szervezet honlapján számolt be az átélt szörnyűségekről

Az MSF továbbra is független vizsgálatot szeretne az ügyben. Az afgán kormány többször is azt mondta, hogy a kórházból támadás érte katonáikat, az MSF ezért azt gyanítja, hogy az épület végül felkerült a célpontok listájára. A segélyszervezet munkatársai nem láttak fegyvereseket a kórház területén. 

Maradnának Afganisztánban

Campbell elmondta, hogy feletteseinek módosító javaslatokat nyújtott be Barack Obama elnök tervével kapcsolatban, amelynek értelmében 2016 után ezer főre csökkentenék az Afganisztánban állomásozó, mintegy 9800 fős amerikai kontingens létszámát. A tábornok hangsúlyozta, hogy a közép-ázsiai országban jelentősen megváltoztak a feltételek azóta, hogy Obama 2014-ben ismertette elképzeléseit.

Ashton Carter védelmi miniszter hétfőn arról beszélt, hogy a Pentagon több forgatókönyvet is előkészített a Fehér Ház számára, és az elnök várhatóan még az ősz folyamán dönt majd az afganisztáni katonai jelenlét szintjéről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK