Több ezren voltak a kedden elhunyt Göncz Árpád tiszteletére szervezett megemlékezésen. A résztvevők virágokat helyeztek el a Parlament lépcsőjén és beírhatták a gondolataikat egy emlékkönyvbe, amit az esemény szervezői a néhai köztársasági elnök családjának fognak eljuttatni.

Több ezren emlékeztek meg a kedden elhunyt Göncz Árpádról szerda este a Kossuth téren. A legtöbben a Parlament főbejárata előtt gyülekeztek, a rendezvényen főként az idősebb korosztály vett részt.

Virágokat helyeztek el a Parlament előtt és mécseseket gyújtottakForrás: M. Schmidt János - Origo

Tudósítónk szerint sokan - eleget téve a szervezők felhívásának - virággal a kezükben érkeztek, amelyet sorban az Országház lépcsőjére helyeztek. A lépcső jobb oldalán kiraktak egy emlékkönyvet is, amelybe bármelyik résztvevő beírhatta a gondolatait. A könyvet a szervezők Göncz Árpád családjának fogják adni. 

Emlékezni jöttek 

Tudósítónk találkozott fekete ruhás ápolókkal is, akik azt mondták, hogy most nem tüntetni, hanem emlékezni jöttek. 

Magyarországnak soha nem volt, és nem is lesz ennyire jó elnöke. Racionális volt, nem tett különbséget ember és ember, magyar és magyar között - mondta az egyikük. 

Göncz Árpádra emlékeztekForrás: M. Schmidt János - Origo

A virággal sorban állók között volt a Demokrata Ellenállás vezéralakja, akit csak Tuareg néven ismernek. Ők voltak azok, akik hónapokig sátoroztak a Parlament előtt.

Tuareg szerint Göncz Árpád igazi demokrata volt. 

Erkölcsi kötelességük itt lenni. De most nincs helye a tüntetésnek és az aktuálpolitikának. A mai este az emlékezésé  - mondta. A tömegben tudósítónk látta Kuncze Gábort is. 

Soha ilyen politikusunk nem lesz, különleges ember volt. Ő szolgálni akart, nem uralkodni. Nem úgy mint most  - mondta egy idősebb hölgy a munkatársunknak.

Igazi demokraták

Egy sárga kabátos hölgy aláírásokat gyűjtött a tömegben. Mint kiderült, az Amnesty Internationalt képviselte, és egy a határkerítés lebontását szorgalmazó petíciót vitt körbe.

Azt mondta, azért itt gyűjti itt az aláírásokat, mert tudta, hogy ide csupa igazi demokrata ember érkezik. 

Munkatársunk látott egy maroknyi emberből álló csoportot is, akik kartonpapírból kivágott táblákat tartottak a kezükben, amelyre azt írták, hogy "Köztársaságot!". Amikor megkérdezte tudósítónk, hogy ők tüntetni jöttek-e, azt válaszolták, hogy nem, csak megemlékezni. 

A táblák azért vannak, mert Göncz Árpád köztársasági elnök volt. De most nincs köztársaság  - mondták. Ők még 8 óra körül is a téren voltak. 

Pártjelvényeket nem akartak

A szervezők mikrofonban arra kérték az embereket, hogy csak a tálcákon gyújtsák meg a gyertyáikat, hogy ne csöpögjön ki, illetve türelmet kértek a sorbanálloktól. 

Gulyás Balázs főszervező a rendezvény végén azt mondta, hogy ez a kezdeményezés civil keretek között jött létre, mert szerették volna, hogy mindenki megemlékezhessen Göncz Árpádról. 

Ő kiallt az értékek mellett, és együttműködni is tudott  - mondta a szervező.

A Facebbokon szerda este hét órára meghirdetett esemény résztvevői azt írták, hogy a rendezvényen nem lesznek beszédek, csak virágokat helyeznek el, és arra kérték a pártokat, hogy hagyják otthon a zászlóikat.