Liberálisok és apolitikusok is szavaznak a Fideszre

önkormányzati választás 2014 fidesz orbán viktor
Vágólapra másolva!
Értékválasztásaik alapján öt különböző csoportból áll a Fidesz szavazótábora, ám közös bennük, hogy elkötelezett kormánypártiak, akik elutasítják a baloldali pártokat és alig nyitottak a Jobbikra - derült ki a Republikon Intézet friss elemzéséből, amely a Fidesz szavazóbázisát vizsgálta.
Vágólapra másolva!

Csaknem kétmillió kormánypárti szavazó van Magyarországon, ám ez a tömeg nagyon különböző emberekből áll. Értékválasztásaik, társadalomképük alapján

a Fidesz szavazói öt különböző csoportra oszthatók

a Republikon Intézet elemzése szerint: nemzeti-liberálisokra, apolitikus jobboldali fiatalokra, vidéki vallásosakra, polgári középosztálybeliekre és mérsékelt értékkonzervatívokra.

Kritikusak, de rá szavaznak

A legkisebb, mintegy százezer fős csoport a nemzeti-liberálisok. Elutasítják a tekintélyelvűséget, viszont elfogadóak a társadalmi egyenlőtlenséggel szemben. Az elemzés szerint ők fiatal, budapesti, a vallásosságot elutasító, magas végzettségű szavazók, akik a leginkább kritikusak a Fidesszel.

A Fidesz Orbán Viktort ábrázoló választási plakátja Budapesten tavaly áprilisban Forrás: MTI/Mohai Balázs

A nemzeti-liberális szavazóknak az átlagos Fidesz szavazóhoz képest kevésbé van rossz véleményük a baloldalról, de a meglévő baloldali pártokat elutasítják. Ez a csoport nyitott a Jobbik felé is: másodlagos preferenciában megjelenik, de győzelmi várakozásuk a Fideszhez köti őket.

Apolitikus jobboldali fiatalok

A második legnagyobb, 335 ezer fős csoport a Republikon szerint az apolitikus jobboldali fiataloké, akik számára viszont a politika kevésbé fontos része a mindennapoknak: pályakezdő, családalapító fiatalokról van szó, akik magasan képzettek, dolgoznak, jó keresetük van.

Számukra a Fidesz stabilitása önmagában is érték és nem látnak okot arra, hogy más pártot válasszanak.

Vélhetően a családi szocializáció során lettek jobboldaliak és maradtak is annak: a baloldalt a 2010 előtti időszakkal azonosítják, a Jobbik radikalizmusa pedig inkább taszítja őket.

Félmillió vidéki vallásos

A közel félmillió szavazót jelentő vidéki vallásos Fidesz szavazók jellemzően idős, alacsony végzettségű, rossz anyagi körülmények között élő választók, akik jobboldaliságuk és konzervativizmusuk mellett nagyon erősen társadalmi-jövedelmi egyenlőséget követelnek.

Ők az egykori Kisgazdapárt szavazóira hasonlítanak, és náluk működött leginkább a kormány menekültellenes politikája a Republikon szerint. Elégedetlenek azzal, ahogy a kormány a szegénységet kezeli és észlelik a Fideszes korrupciós ügyeket, szerintük más párt sem jobb ebben.

A középosztály a legelkötelezettebb

A 475 ezer választót jelentő polgári középosztály a Fidesz legelkötelezettebb szavazói csoportja: tagjai a leginkább elégedettek a kormányzással, hiszen jellemzően ők a Fidesz gazdaság- és társadalompolitikájának nyertesei.

A felmérés szerint joggal számíthat a nyugdíjasok voksaira a Fidesz Fotó: Origo

Idős, tekintélyelvű szavazókról van szó, akik számára a Fidesz keresztény-konzervatív társadalomképe épp megfelelő. E szavazók sok szempontból a korábbi MIÉP szavazókkal mutatnak rokonságot és nagyon erősen elutasítják az MSZP-t és a DK-t - állapítja meg a Republikon elemzése.

Vannak halálbüntetés pártiak is

A legnagyobb az 515 ezer fős mérsékelt értékkonzervatív szavazói csoport: olyan, közép- és felsőközép-osztálybeli, magasan képzett fiatal tartozik ide, akik alapvetően elégedettek a kormányzással, noha egy-két ügyben markánsan piacpárti álláspontot képviselnek.

Ideológiai ügyekben viszont

konzervatívak és osztják a Fidesz nemzeti retorikáját is: halálbüntetés-pártiak, tiltakoznak az idegen tőke ellen,

támogatják az EU-elleni szabadságharcot. A mérsékelt konzervatívok kifejezetten érdeklődnek a politika iránt, döntően az online médiából tájékozódnak.

Szavazzon!

Ha ön Fidesz szavazó, melyik csoportba sorolná magát?