Szijjártó: Elfogadhatatlan a horvát miniszterelnök magatartása

Szijjártó Péter; Orbán Viktor
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik az Országházban
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy Zoran Milanovic továbbra is Magyarországon köszörüli a nyelvét, miután a horvát kormányfő csütörtökön ismét bírálta Magyarországot.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium által péntekre virradó éjjel az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint úgy vélte, "a horvát miniszterelnök valószínűleg rendkívül izgatott országának választási kampánya miatt, és ideges azért, mert kormánya elbukott az első igazi schengeni teszten".

"Elfogadhatatlan, hogy Z. Milanovic továbbra is Magyarországon köszörüli a nyelvét,

vádjait határozottan visszautasítjuk" – idézi a külgazdasági és külügyminisztert a KKM közleménye.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nem normális dolog

Zoran Milanovic csütörtökön Zágrábban, a parlament ünnepi ülése után nyilatkozva egyebek mellett azt mondta,

szögesdrótot húzni két európai uniós tagállam közé "nem normális dolog",

és úgy marad majd fenn a történelemben, mint a 21. század legnagyobb "gyalázata és szégyene". A horvát kormányfő kifejtette: Magyarország és a budapesti politikai elit olyan játékot játszik, amely neki emberileg nem tetszik, és amely ellen szavakkal fog harcolni. "Könnyű felhúzni egy drótkerítést, Horvátország két hét alatt elkészülne vele, de én nem akarok ilyen Európában élni" – hangsúlyozta.

Kártérítést kérnek

Milanovic egyebek mellett beszélt arról a horvát különvonatról is, amely szeptember 18-án – előzetes bejelentés és engedély nélkül – 36 horvát rendőrrel és 1059 migránssal érkezett Magyarországra, a magyarbólyi vasútállomásra, és amely október 8-án délelőtt visszatérhetett Horvátországba. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

a magyarok "ellopták" a horvát vasutak tulajdonát,

amiért a társaság kártérítést fog követelni. Ha már a "visszaadásról" van szó – mondta –, arról kellett volna inkább beszélgetni, hogy "mikor adják vissza az INA olajipari vállalat irányítási jogát".

Inkább a Molról tárgyalt volna

Milanovic a Mol–INA-ügyre, illetve Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő budapesti látogatására utalva azt mondta:

"Én a kétoldalú igazságügyi együttműködésről tárgyaltam volna,

arról, hogy a Mol elnöke a horvát bíróság jogerős ítélete szerint 10 millió euróval vesztegette meg a volt horvát kormányfőt, hogy a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett." A részben a magyar állam tulajdonában lévő Mol Nyrt. tagadja, hogy politikusokat korrumpált volna, és azt állítja, nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat. A horvát alkotmánybíróság az idén júliusban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó jogerős ítéletet, és újratárgyalást rendelt el az ügyben.

Szijjártó Spanyolország felé is üzent

Szijjártó Péter a KKM közleménye szerint reagált José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter bírálataira is, aki csütörtökön Valenciában – az EFE spanyol hírügynökség beszámolója szerint – azt mondta,

Magyarország nem kíván szolidáris lenni a menekültekkel.

Margallo beszédében az európai integráció föderális irányba való további mélyítése mellett szállt síkra, és Magyarország mellett David Cameron brit miniszterelnököt is bírálta ezzel kapcsolatban.

"Váratlan a spanyol külügyminiszter bírálata, hiszen semmi előzménye és oka nincs. Az idén több mint 330 000 bevándorló érkezett Magyarországra, akiknek ellátása komoly terhet jelent hazánk számára. Magyarország azonban minden nemzetközi jogszabályt betart, és Európával való szolidaritásról tesz tanúbizonyságot akkor is, amikor megvédi az Európai Unió, illetve a schengeni zóna külső határát" – idézte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reakcióját a KKM közleménye.