Fidesz: politikai tényezővé válhatnak a V4-ek

2015.10.10. 15:02

A fideszes Németh Zsolt szerint a közös schengeni határvédelem miatt felfigyelhet a visegrádi országokra Európa, sőt a V4-ek európai politikai tényezővé válhatnak.

A Fidesz szerint európai politikai tényezővé válhat a visegrádi csoport - a V4-ek, vagyis Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia regionális szervezete - a schengeni külső határai védelme érdekében kötött határrendészeti együttműködés miatt.

A V4-ek és Európa képességei

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának kormánypárti elnöke szerint az év elején még mindenki temette a visegrádi együttműködést, ám a migrációs válság kezelése lendületet adott a csoportnak. Ha a V4-ek meg tudják védeni schengeni határaikat, akkor Európának is képesnek kell lennie a görög-török határ biztosítására" - mondta.

Németh Zsolt szerint politikai tényezővé válhatnak a visegrádi négyek EurópábanFotó: Bielik István - Origo

A fideszes képviselő megerősítette pártja álláspontját, miszerint a bevándorlási válság egy olyan globális krízis, amely átírja a nemzetközi kapcsolatokat, azon belül is a vezetői hatalmak viszonyát és Magyarország térségének politikáját. Németh Zsolt szerint ez a válság esélyt teremt egy közép-európai egyetértés és egység kialakulásának is.

Közös határvédelem a terv

A kormánypárti politikus felidézte, hogy csütörtöki találkozójukon a V4-ek megállapodtak abban, a jövő héttől együttműködnek a külső schengeni határaik védelmében. Németh Zsolt emlékezetett, hogy a V4-ek egyetértettek abban is: szét kell választani a menekülteket és a bevándorlókat, támogatni kell a török menekülttáborokat, és fel kell lépni az embercsempészet ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK