Veszett denevért találtak Budapesten

2015.10.10. 11:19

Egy, a korábban a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szállított és ott elpusztult denevérben mutatták ki a szakembrek a veszettséget. A hivatal figyelmeztet: senki nem nyúljon puszta kézzel elhullott denevérhez.  

Denevérben mutatta ki a veszettség vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Budapesten. Az állategészségügyi hatóság felhívta a figyelmet, hogy ha valaki - akár legyengült, akár elhullott - denevért talál, puszta kézzel ne fogja meg, hanem kérje szakember segítségét.

Kimutatták az elpusztult denevérben a veszettség vírusátForrás: © Joel Peters 2009/Joel Peters

A hivatal közölte: szeptember elején szállítottak be egy legyengült denevért a Fővárosi Állat- és Növénykert mentőközpontjába, ahol az október elején elpusztult. A tetemet az állatkert munkatársai veszettség gyanújával küldték el a Nébih laboratóriumába, a betegséget a vizsgálatok is igazolták.

Tízévente egy haláleset

A denevért az állatkert teljesen elszigetelt egységében tartották, a látogatók nem érintkezhettek vele. Az elmúlt 40 évben egyébként négy olyan eset ismert, amikor denevér veszettségvírus emberben okozott halálos fertőződést: az áldozatok közül kettő denevérkutató volt.

A szervezet azt tanácsolja, hogy ha véletlenül berepül a szobába egy denevér, ne fogjuk meg, hanem kapcsoljuk le a villanyt és hagyjuk nyitva az ablakot, általában az állat néhány kört repül tájékozódás céljából és magától kitalál.