Milliókért magyarázza el a nyúltartást az EMMI háttérintézménye

2015.10.13. 15:14

Az LMP antikorrupciós szakszóvivője szerint a mintegy 40 milliárd forintot kezelő Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) átláthatatlanul hasznosítja a forrásokat, és a legelesettebbek felzárkóztatását szolgáló uniós forrásokat "lopja el". 

Hadházy Ákos budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: nem véletlen, hogy a kormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményéhez irányította a romák felzárkóztatását célzó forrásokat. Azt mondta, az intézet költéseiből csak mintegy 1,5 milliárd forintnyi vizsgálható, a közbeszerzések jó része pedig "kamu megbízásokra" megy el, amelyek nem járnak haszonnal. Azok legnagyobb részét épphogy a 25 millió forintos értékhatár alatt írják ki, így meghívásos pályázattal is lebonyolíthatók - fejtette ki. 

Nyúltartási segédkönyvet is kiadtakForrás: MTI/H. Szabó Sándor

Nyúltartási kézikönyv

A politikus - aki korábban az intézet több hasonló közbeszerzésének hasznosságát is vitatta - most egy olyan tanulási segédletet mutatott be, amely közlése szerint hemzseg a szakmai hibáktól. 

Az Eötvös-program keretében, a tevékenységközpontú tanulás címen, a mezőgazdasági oktatás módszertanának fejlesztését célzó pályázatra egy olyan társaság, a Száz Magyar Falu Kft. írt 31 millió forintért oktatási segédletet, amely korábban nem foglalkozott közoktatással, a tananyagot pedig nagyon drágán és nagyon rossz színvonalon készítette el - tette hozzá Hadházy Ákos.

A "hülyeségeket és blablát" tartalmazó segédlet a többi közt tízéves gyerekeket tanítana arra, hogyan kell levágni egy nyúl fejét - jegyezte meg. 

Az oktatási segédkönyvben az is benne van, hogyan kell bemutatni egy nyuszitForrás: Origo

Tanulmány 30 millióért

Egy másik cég 30 millió forintért írt tanulmányt arról, melyik legyen az a 140 intézmény, amelyet bevonnak az Eötvös programba, míg a TKKI két teljesen azonos közbeszerzést is kiírt, azonos értékben, amelyre a jelentkező cégek a politikus szerint akár ugyanazt a tanulmányt is benyújthatták. 

Az LMP-s politikus úgy ítélte meg: a leghátrányosabb helyzetben lévőknek szánt forrásokat ösztöndíjakra kellene fordítani, emellett oktatóikat is premizálni kellene.