Pénzmosoda volt a K & H brókercége - állította a másfél évtizeddel ezelőtti brókerbotrány elsőrendű vádlottja, Kulcsár Attila vallomásában a bíróságon. Viszont szerinte nem volt piramisjátékszerű sikkasztás, ami a vádiratban szerepel.

Kulcsár Attila, a másfél évtizeddel ezelőtti brókerbotrány elsőrendű vádlottja azt mondta, hogy az ügyfelek pénzét mosták a K & H Bank brókercégénél, de a vádban szereplő piramisjátékszerű sikkasztássorozat nem történt meg.

Vallomásait elvárások befolyásolták

Már a perbeszédek végén tartott a megismételt elsőfokú büntetőper a Fővárosi Törvényszéken, amikor a bíróság újra megnyitotta a bizonyítási eljárást, hogy Kulcsár Attila vallomás tehessen. A vádlott több órát beszélt, és azt mondta, hogy az ügyészségen tett, másokat és magát is terhelő vallomásait jelentősen befolyásolták bizonyos elvárások.

Kulcsár azt is mondta, hogy 1998-ban a K & H Bank brókercégénél egy már működő rendszerbe kapcsolódott be, amely azért tudott éveken át működni, mert az ügyfelek aktív résztvevői voltak. A bíró többször figyelmeztette Kulcsár Attilát a hamis vád törvényes következményeire.

A cél szentesítette az eszközt

Vallomásában Kulcsár arról is beszélt, voltak sorozatos valótlan kimutatások. Volt, amikor veszteséget mutattak ki az adóhatóság felé, de ha kellett, hitelfedezethez igazoltak megfelelő mennyiségű pénzt. Hozzátette: az ügyfelek többségét nem érdekelte, mit csinál a pénzükkel, és voltak olyan ügyfelek is, akik törvényesen el nem érhető hozamokat vártak el. 

A tervek szerint december 29-én hirdethetik ki az elsőfokú ítéletet a Kulcsár-ügy megismételt elsőfokú eljárásában. Az ügyészség szerint a teljes elkövetési érték, a jogosulatlanul forgatott pénz összege több mint 23 milliárd forint, a kár pedig több mint 8 milliárd.