Három feljelentést is tesz Gaskó István az őt és a Liga elnökségét ért vádak miatt: a szakszervezet vezetője szerint rágalmazói hamis számlákkal próbálják személyét  lejáratni, és az sem igaz, hogy a Ligánál egy 65 millió forintos kölcsönt  elsikkasztottak volna. 

Megtartotta az első szakszervezeti Liga-infót Gaskó István. Az innentől heti rendszerességgel megtartott tájékoztató fő témája a Liga elnöke körüli botrány volt, bár a szervezők láthatóan szívesebben beszéltek a Munka törvénykönyvének módosÍtásáról.

Jöttek a nyomozók

Mint beszámoltunk róla, október 10-én

civil ruhás nyomozók szállták meg a Liga fővárosi székházát

és három szakszervezettől is lefoglaltak könyvelési dokumentumokat.

Gaskó István szerint alaptalanul, sőt, hamisított dokumentumokkal rágalmazzák őt és a Liga elnökségétForrás: MTI/Illyés Tibor

A rendőrség hűtlen kezelés gyanújával kutakodott az épületben – korábban viszont ügyészségi nyomozás is indult a Liga uniós finanszírozási projektjeivel kapcsolatban, költségvetési csalás gyanúja miatt.

A Liga visszavág

Gaskó István alaptalannak tartja a gyanúsítást, ahogy túlszámlázott benzinfogyasztásról, a VDSZSZ Szolidaritás sztrájkalapjának elköltéséről szóló híreket is. A sajtótájékoztatón elmondta,

rágalmazói hamisított számlákkal próbálják befeketíteni: azt állítják, hogy egy nap alatt akár 130 ezer forintos benzinköltséget is elszámolt,pedig a kérdéses összeget szerinte két autó négy napi tankolása hozta össze. Gaskó ezért három különböző feljelentésre is készül, egyelőre ismeretlen tettesek ellen:

  • feljelenti a szerinte hamisított számlákat gyártó rágalmazókat
  • feljelentést tesz, mert alaptalanul állították, hogy a Liga iratokat semmisített meg
  • feljelentést tesz a VDSZSZ sztrájkalapjának eltüntetéséről szóló rágalmak miatt

Pörögtek a számlák

A Gaskó vacsora és benzinköltségeit részletező számlákat Bárány Balázs, a A VDSZSZ Szolidaritás elnöke mutatta be a nyilvánosság előtt – ezek alapján a

a szakszervezeti vezető öt év alatt közel 15 millió forintot autókázott el, és százezres vacsorákat rendezett.

Gaskó István Orbán Viktor társaságában. Az éveken át húzódó gördülősztrájkokkal a Liga a kormányra is nyomást tudott gyakorolniForrás: MTI/Illyés Tibor

A Bárány Balázs és Gaskó István között dúló szakszervezeti háborúról, a gördülő sztrájkokkal ismertté vált Liga-elnök szakmai pályafutásáról korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Elfogy az a 70 liter

Azt maga Gaskó István sem tagadja, hogy sokat utazik – szolgálati ügyekben állítólag 600 kilométeres utakat is megtesz, és az sem ritka, hogy ilyenkor 70 liternyi dízelt vagy benzint tankol a drágább fajtából. Ami pedig a vacsorákat illeti, a Liga elnöke szerint

korábban sem volt megszokott a Szolidaritásnál, hogy a szakmai vacsorák számláin feltüntették a résztvevők nevét.

Az alaphoz nem nyúltak

A sztrájkalap lenyúlásáról szóló vádat Hangonyi Zoltán, gazdasági alelnök cáfolta. Mint felidézte, a Liga korábban 65 milliós forint kölcsönt kapott a VDSZSZ Szolidaritástól, amikor még mindkét szervezetet Gaskó vezette – Hangonyi szerint a kölcsön nem érintette a Szolidaritás sztrájkalapját.

"Az alapon felül közel 94 millió forint volt még a szakszervezet főszámláján, mi ebből kölcsönöztünk, a pénzt pedig vissza fogjuk fizetni" - mondta az alelnök. Hozzátette, hogy a kölcsön kifizetését anno Bárány Balázs is jóváhagyta, mint a Szolidaritás elnökségi tagja.

Minden a régi?

Az Origo kérdésére Gaskó István hangsúlyozta, a Liga számláit a nyomozás ellenére sem fagyasztották be, a szakszervezeti kifizetések pedig a megszokott rend szerint zajlanak. 

Inkább hátrányos

Az MT módosításásával kapcsolatban a résztvevők elmondták, a kormány nem egyeztetett velük a változtatásokról, amik szerintük inkább hátrányosak, mint előnyösek a munkavállalók szempontjából.

Jó döntésnek tartják például a jogellenes elbocsátások komolyabb büntetését, azt viszont kifogásolják, hogy önkéntes alapon ezek után a kismamák is vállalhatnak éjszakai műszakot.

A kismamák önkéntesen vállalhatnak majd éjszakai műszakot - a munkaadó  viszont ezt a lehetőséget is kihasználhatjaForrás: PhotoAlto/Eric Audras

Komoly hátrány a dolgozókra nézve az is, hogy 6 munkanap után sem feltétlenül jár a pihenés – a munkáltató ugyanis szabadabban oszthatja szét a pihenőnapokat.