Honvédségi, katasztrófavédelmi, határőrizeti, terrorelhárítási és rendőri feladatokra is alkalmasak azok a járművek, amelyeket egy magyar cég fejlesztett.

Csaknem negyven éve nem fejlesztettek ki Magyarországon könnyű-páncélvédettségű harcjárművet - mondta a budapesti bemutatón Zsitnyányi Attila, aki a járművet fejlesztő Gamma Zrt. vezérigazgatója, és a a Magyar Védelmiipari Szövetség elnöke.

Hozzátette, hogy a cél egy "terepjáró, ballisztikai védelemmel ellátható,többcélú járműcsalád fejlesztése", amely megfelel a NATO alkalmazási elveinek és a Magyar Honvédség igényeinek is.

Szerdán egy négykerék-meghajtású beteg-, illetve sérültszállító, valamint egy hatkerék-meghajtású bázisjármű kész változatait mutatták be. 

Komondor típusú harcjármű a bemutatónForrás: MTI/Balogh Zoltán

A két harcjárműről Zsitnyányi Attila elmondta: az elmúlt négy évben kilencven magyarországi cég több mint 280 dolgozója (köztük 79 mérnök) közreműködésével készültek el a prototípusok. A négykerék-meghajtású járművet szerdán sebesültszállítóként mutatták be a szakembereknek, annak 2012-ben kifejlesztett elődjét a Paksi Atomerőmű vette meg.

A másik, hatkerekű jármű vegyvédelmi, katasztrófavédelmi, de katonai - köztük missziós - feladatokra is alkalmas - mondta a cégvezető. Bármilyen terepen képes mozogni, téli időjárási körülmények között is. A járművet tíz tonnáig lehet terhelni, ezen kívül akár negyven tonnát is el tud vontatni, és kialakításából adódóan a bent ülők speciális védettségben vannak - mondta a Gamma vezérigazgatója.