Új feladatot kapott a honvédelmi miniszter

Simicskó István
Simicskó István
Vágólapra másolva!
Simicskó István honvédelmi miniszter is tagja lesz a Hungarikum Bizottságnak. 
Vágólapra másolva!

Simicskó István honvédelmi miniszter, Lezsák Sándor fideszes országgyűlési képviselő, Magyar Zoltán jobbikos képviselő, valamint Varga Szimeon bolgár kisebbségi politikus is tagja lesz a Hungarikum Bizottságnak – derül ki a szerdán megjelent Magyar Közlönyből.

Simicskó István honvédelmi miniszter Forrás: MTI/Mohai Balázs

A szervezet 16 tagból áll, működését és összetételét a 2012-ben elfogadott hungarikumtörvény szabályozza. A bizottság tagjait a törvényben meghatározott miniszterek és szervezetek (igazságügyért felelős miniszter, helyi önkormányzatokért felelős miniszter, kultúráért és oktatásért felelős miniszter, agrár-vidékfejlesztésért és természetvédelemért felelős miniszter, turizmusért felelős miniszter, fejlesztéspolitikáért felelős miniszter) delegálják.

Elnöke jelenleg Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter,

titkára Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár.

A bizottság állítja össze a Magyar Értéktárat, illetve az abban nyilvántartott egyes, „megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket". Ezeket egyedi értékelés alapján hungarikummá minősítheti.