Vágólapra másolva!
Bár egyre több lakásban van már szén-monoxid-érzékelő, a tűzoltókat továbbra is gyakran riasztják mérgezéses esetekhez, az elmúlt időszakban évente legalább egy tucat ember bele is halt a mérgezésbe.
Vágólapra másolva!

A katasztrófavédelem és a fogyasztóvédelem közösen adott tájékoztatást a szén-monoxid-mérgezések leggyakoribb okairól, a megelőzés lehetőségeiről, illetve a veszélyes gázkoncentrációra figyelmeztető készülékek beszerzésével összefüggő tapasztalatokról. A katasztrófavédelem 2012 óta minden olyan helyszínen szemlét tart, ahová szén-monoxid jelenléte miatt riasztottak tűzoltóegységet.

2012-ben az érintett otthonok csak 17 százalékában volt szén-monoxid-érzékelő, az arány az idén már elérte az 58 százalékot.

A veszélyes gáz miatt 2012-ben 192, 2013-ban 342, tavaly már 430, az idén pedig csak október közepéig 283 alkalommal riasztották a tűzoltókat, és az idén eddig 220-an szenvedtek mérgezést. A belélegzett mérges gáztól évente tucatnyi ember veszti életét.

Fontos a karbantartás

A szén-monoxid veszélyes mértékű feldúsulásának okai között a nyílt lánggal égő fűtőberendezés műszaki kialakítása, az elmaradt karbantartás, valamint az elégtelen levegő-utánpótlás szerepel. De a rendszeres kéményseprői ellenőrzés hiánya is bajt okozhat.

Sok a megbízhatatlan készülék

Koszorús László Gáspár fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárt azt hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy mindenütt legyen szén-monoxid-érzékelő, ugyanakkor figyelmeztetett arra, még ma is sok a megbízhatatlan készülék a boltok polcain. (A fogyasztóvédelem tavalyi próbavásárlásain, illetve ellenőrzésein negyvenkét termékből mindössze tizenkettő bizonyult kifogástalannak). Ezért

tanácsos mindig tüzeléstechnikai szakboltban megvenni az érzékelőt.

A megbízható termékek listája megtalálható a fogyasztóvédelem honlapján. A teszteken megbukott érzékelők egy része nem jelezte a szén-monoxid életre is veszélyes koncentrációját, míg a többi akkor is jelzett, amikor nem volt gáz a környezetében. Mivel ezeknek a termékeknek van szavatossági idejük, a lejáratot követően újat kell vásárolni.

A készüléket szemmagasságban, a tűzzel működő fűtőeszköztől egy méterre, lehetőleg nem sarokban kell elhelyezni

ahhoz, hogy az a legnagyobb biztonságot nyújtsa.