Kilakoltattak egy agydaganatos asszonyt, vesebeteg férjét és 12 éves kisfiukat a VIII. kerületi Magdolna utcából. A Város Mindenkié Egyesület aktivistái a helyszínen élőlánccal tiltakoztak, de elvitték őket a rendőrök. 

Élőlánccal próbálta megakadályozni egy agytumoros asszony és műtét előtt álló kisfia kilakoltatását a Város Mindenkié Egyesület. A csoport aktivistái csütörtök reggel érkeztek a józsefvárosi Magdolna utcába, ahol az évek óta agydaganattal küzdő Andrea, vese-és cukorbeteg férje és 12 éves fia él.

Andreának délelőtt el kellett hagynia az otthonát, bútorai egyelőre maradhattakFotó: Polyák Attila - Origo

A helyszínre délelőtt a rendőrség is megérkezett, egymás után elvitték az aktivistákat, az utolsót meg is bilincselték. 

Megérkezett a rendőrség a Magdolna utcai tervezett kilakoltatáshoz, ahol A Város Mindenkié aktivistái élőlánccal állták...

Posted by Kettős Mérce on Thursday, 15 October 2015

Az Origo tudósítója szerint a család bútorait elkezdték levinni a földszintre a teherszállítók, de közben kiderült, hogy a személyes holmijaik még a lakásban maradhatnak egy darabig, ezért visszavitték őket. A családnak ennek ellenére mindenképpen mennie kell. 

Bírósági ítélet van róla

A Magyar Szociális Fórum közleménye szerint a VIII. kerületi polgármesteri hivatal arra hivatkozva nem hajlandó eltekinteni a kilakoltatástól, és segítséget adni a családnak, hogy bírósági ítélet van a kilakoltatásról.

Az ítélet az önkormányzat kezdeményezésére született, mivel segítség helyett a bírósági eljárást választották.

Durván bánik a rendőrség a Magdolna utcában a tömeges kilakoltatások ellen demonstráló aktivistákkal. Ahogy a videón is...

Posted by Kettős Mérce on Thursday, 15 October 2015

A Magdolna utcai kilakoltatásra papírok szerint ma 9 és 16 óra között kerül sor. Ha megtörténik, akkor a szülők az utcára, a műtét előtt álló kisfiú pedig állami gondozásba kerül.

Nem a kerület hibája

Józsefváros önkormányzata közleményben cáfolta, hogy bárkit is az utcára akarna tenni. Mint írták, a kilakoltatásról szóló döntést nem ők, hanem a bíróság mondta ki, és már két éve jogerőre emelkedett, ez ellen ők semmit nem tudnak tenni. 

A család számára az elmúlt 12 évben számtalanszor ajánlotta fel a Józsefvárosi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ a segítségét, de ezt egyetlen alkalommal sem fogadták el. Az Önkormányzat mindezzel együtt elfogadhatatlannak tartja, hogy a család egyetlen tagja is utcára kerüljön, éppen ezért a héten is többször megkereste az érintetteket, de ők továbbra sem működnek együtt.

Megoszlanak a vélemények

A környéken lakóknak megoszlik a véleménye a történtekről. Egyesek az önkormányzatot, mások a kilakoltatott embereket hibáztatják.

 „Fizetni kell a számlákat, és ha nincs rá pénz, akkor elő kell teremteni” – mondta egy bámészkodó asszony.

„Én is 76 ezer forint anyaságit kapok egy hónapra. Három kisgyerekem van, maga szerint ez mennyire elég? De inkább eszünk zsíros kenyeret teával, így villany is van, meg gáz is” – tette hozzá.

Milliós tartozás

Az RTL Klub Híradója korábban arról tudósított, hogy a családnak 1,2 milliós tartozása van. Az utóbbi időkben már tudták fizetni a lakbért, a korábbi tartozást viszont nem tudják törleszteni. 

Az önkormányzat azt ajánlotta, hogy a szülők a családok átmeneti otthonába, fiuk pedig a gyermekek átmeneti otthonába költözzön.