Nem államfői helyre temetik Göncz Árpádot

Vágólapra másolva!
Göncz Árpád maga kérte, hogy ne a hagyományoknak megfelelően, a Fiumei úti Nemzeti sírkertben helyezzék végső nyugalomra, hanem az Óbudai temetőben. Vásárhelyi Mária szerint a temetésen nem lesz állami protokoll.
Vágólapra másolva!

Bibó István és Litván György is abban az Óbudai temetőben nyugszik, ahol Göncz Árpád sírja is lesz majd. A köztársasági elnök végrendeletében maga kérte, hogy ide temessék. Ez a tény már önmagában szakítás a hagyományokkal, mert az állami vezetők végső nyughelye a Nemzeti sírkert, ami a Fiumei úton van. Itt nyugszik Mádl Ferenc, a Göncz Árpádot követő köztársasági elnök is.

Vásárhelyi Mária jó viszonyt ápolt Göncz Árpáddal, a Facebookon azt is megírta, hogy a temetésen nem lesz állami protokoll. A szociológus így fogalmazott:

Az Egyenlítő blog arról ír, hogy Áder János, a hivatalban lévő köztársasági elnök sem mond beszédet a szertartáson. A blog információi szerint nem lesz katonai tiszteletadás, díszsortűz sem, a temetést pedig nem közvetíti a közmédia. Politikusok, magas rangú külföldi vendégek pedig magánemberként vesznek majd részt a temetésen - állítja a blog.

A Vs.hu viszont úgy tudja, hogy Göncz Árpád temetését az Országgyűlés Hivatala intézi és fizeti.

Göncz Árpád családja tegnap arról tájékoztatta az Országgyűlés Hivatalát, hogy a volt köztársasági elnököt 2015. november 6-án 15 órakor helyezik végső nyugalomra az Óbudai temetőben. A gyászszertartáson - végakaratának megfelelően - az egykori rabtárs Mécs Imre és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát búcsúztatja a 94. életévében, október 6-án elhunyt volt államfőt.