Ötmilliárdos kárt okozó bűnszervezet ellen javasolnak vádemelést

Vágólapra másolva!
Mintegy ötmilliárd forintos kárt okozott az államnak és saját alkalmazottainak az a bűnszervezet, amelynek 182 tagja ellen adócsalás, költségvetési csalás, közokirat-hamisítás, pénzmosás, illetve bűnpártolás miatt javasolnak vádemelést a pénzügyi nyomozók.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóság regionális sajtóreferense felidézte: a Heves Megyei Főügyészség irányításával a NAV és a rendőrség 2013 szeptemberében leplezte le a példátlanul súlyos gazdasági bűncselekményt. A 14 megyére kiterjesztett rajtaütésben 320 helyszínen ezren, rendőrök, a NAV pénzügyi nyomozói, a Merkúr Bevetési Egység, valamint a Terrorelhárítási Központ munkatársai vettek részt.

Hárommilliárd megtérül

A bűnszervezet jellemzően sok alkalmazottat igénylő területen dolgozott, a cégek őrzés-védelemmel, takarítással, munkaerő-kölcsönzéssel, szállítmányozással foglalkoztak. Mindeközben

több ezer munkavállalót alkalmaztak feketén, akik után többnyire nem fizettek járulékot,

bevételeiket fiktív számlákkal ellensúlyozták. A bűncselekményekkel kárt okoztak az államnak és alkalmazottaiknak is. Az okozott kár nagysága csaknem ötmilliárd forint. Ebből három milliárd forint térült meg a zár alá vételek, lefoglalások és az önkéntes megtérítések nyomán.

182 gyanúsított

Az eljárás 121 céget érintett, a vizsgálat során 182 gyanúsítottat és 2057 tanút hallgattak ki. Zár alá vettek például egy 10 millió forint értékű repülőgépet és egy 30 millió forint értékű esküvői ruhakollekciót is. Az ügyben 2010-ben indult a nyomozás ügyészségi kezdeményezés alapján, akkor ugyanis feltűnt, hogy egy Heves megyei településen

azonos helyszínre több céget jelentettek be, amelyek tényleges gazdasági tevékenységet nem folytattak.

A nyomozás egyre több megyét érintett, ezért a Heves megyei rendőr-főkapitányság átvette az ügy nyomozását, majd 2012 januárjában a NAV-val közös nyomozócsoportot hoztak létre.