Éjfélkor lezárják a magyar-horvát határt

Szijjártó Péter; Orbán Viktor
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik az Országházban
Vágólapra másolva!
Pénteken éjféltől Magyarország lezárja a Horvátországgal közös zöldhatárt, a határátkelők viszont továbbra is üzemelnek, a menekültek pedig két tranzitzónában nyújthatják be menedékkérelmüket – ismertette a nemzetbiztonsági kabinet döntését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Pár órával később a szlovén belügyminiszter bejelentette: megkezdték a rendőri erők megerősítését a Horvátországgal közös határukon. Tudósítóink szerint a magyar rendőrök is nagy erőkkel készülnek az éjfélkor kezdődő határzárra.
Vágólapra másolva!

Magyarország egyoldalú lépésre szánta el magát, és pénteken

éjféltől teljesen lezárja a Horvátországgal szomszédos zöldhatárt, hogy így biztosítsa a schengeni határok védelmét

– ismertette az Orbán Viktor vezetésével ülésezett nemzetbiztonsági kabinet döntését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Brüsszel nem hozott jó döntést

Az Európai Tanács ülésén csütörtökön nem született olyan döntés, amely biztosítaná a schengeni határok közös uniós erővel történő védelmét – ismertette az előzményeket Szijjártó Péter. A miniszter közölte, hogy ez lett volna pedig a lehető legjobb döntés.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be a döntést Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hozzátette: az viszont a tanácsülésen világos elvárás volt a tagállamokkal szemben, hogy megvédjék a határaikat. Szijjártó szerint Görögország ennek nem akar, vagy nem tud eleget tenni, Magyarország viszont képes rá, és meg is teszi.

Kész a határzár, adottak a feltételek

Miután a gyorstelepítésű drótakadály és a fizikai határzár másik eleme, a kerítés már elkészült a magyar–horvát határszakaszon, valamint a szükséges személyi feltételek is adottak, Szijjártó Péter szerint semmi akadálya, hogy Magyarország lezárja a határt.

A teljes határzár a zöldhatárra vonatkozik, a határátkelőhelyek továbbra is üzemelnek majd – tette hozzá. Megjegyezte, hogy a menekültek a két tranzitzónában adhatják be menedékkérelmüket.

Pénteken Szlovénia megkezdte rendőri erőinek megerősítését Horvátországgal közös határán. Az intézkedést Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter jelentette be a szlovén nemzetbiztonsági tanács pénteki ülése után. A lépést azzal indokolta, hogy ily módon fel akarnak készülni a menedékkérők újabb hullámának érkezésére. Vesna Györkös Znidar néhány órával az után közölte ezt, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten bejelentette, Magyarország éjféltől lezárja a magyar-horvát zöldhatárt.

Gyékényesnél pénteken mozdonyt akasztanak arra a pengésdróttal felszerelt vagonra, amit műszaki zárként fognak használni a magyar-horvát határon, Zákány közelében. Forrás: MTI/Varga György

Az M1 tudósítója szerint 23 óra után fognak felsorakozni a határon a katonák és a rendőrök, hogy felkészüljenek az éjfélkor életbe lépő határzárra. Zákánynál a síneket a már Röszkénél megismert módszerrel, vagyis egy szögesdróttal felszerelt vagonnal fogják lezárni.

Az Origo tudósítói arról számoltak be, hogy tele van az M7-es autópálya a horvát határ felé igyekvő rendőrautókkal, rendőröket szállító kisbuszokkal és nagyobb szállító járművekkel.

A rendőrség mindenre fel van készülve a magyar-horvát határszakaszon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában az MTI szerint. Pintér Sándor belügyminiszter a pénteki nemzetbiztonsági kabinet ülésén világossá tette: a rendőrség fel van készülve arra, "ha a horvát határon támadás érné Magyarországot, megvédje a magyar embereket".