Akkor is éheznek, ha nem látjuk

Migráns Menekült Bevándorló Zákány Zákánynál a horvát hatóságok szállítják a menekülteket a határra, amin átgyalogolva a magyar rendőrök katonák segítségével vonatra teszik őket és az osztrák határra viszik. A menekülteket civil szervezetek segítik
Zákánynál a horvát hatóságok szállítják a menekülteket a határra, amin átgyalogolva a magyar rendőrök katonák segítségével vonatra teszik őket és az osztrák határra viszik. A menekülteket civil szervezetek segítik
Vágólapra másolva!
Jóval kevesebb adományt kapnak a menekültek, mióta nincsenek szem előtt. Segítőik kitartanak, de támogatásuk hamarosan kevés lesz a határra szállított, éhes és fáradt tízezreknek – akikkel egyre több, kísérő nélküli gyerek is érkezik.
Vágólapra másolva!

Pár alatt egymillió forintot kalapozott össze egy menekülteket támogató online kampány: a BudAid egyike a sikeres adományakcióknak.

Elindítója, Király Dávid eddig az összeg felét költötte el hideg élelmiszerre, amit aztán egy Bérkocsis utcai önkéntes ételkommandó több száz szendvics formájában szállít ki a magyar-horvát határra.

A töredéke fut be

Az adakozókedv ugyanakkor drasztikusan csökkent, mióta a rászorulók eltűntek szem elől, és a hatóságok expressz szálllítják tovább őket Hegyeshalomig.

Mint megtudtuk, a Segítsünk Együtt a Menekülteknek- csoporthoz a korábbi étel és ruhamennyiség egyharmada, a Migration Aidhez alig egyötöde érkezik.

Ez havi szinten több millió forintos visszaesést jelent.

Zákánynál már csak az ablakon keresztül lehet beadogatni az élelmiszercsomagot. Egyre kevesebb adomány érkezik a menekülteknek Fotó: Polyák Attila - Origo

Az összeg persze jelzés értékű, hiszen az önkéntesek kizárólag tárgyi adományokat fogadnak el, hogy a visszaélés lehetőségét is kerüljék.

Most kellene igazán

Pedig ételre, pokrócra, meleg ruhára most nagyobb szükség van, mint eddig bármikor: kifáradt, éhes és beteg emberek tízezrei érkeznek a magyar határra, van, aki strandpapucsban és rövidnadrágban jön, ahogy még augusztus végén útnak indult Szíriából.

Nincs vesztenivalójuk

Közöttük ráadásul egyre több a gyerek is: az új hullámmal érketők 30 százaléka már iskorú, a kicsik többsége alig 6-8 éves.

Babakocsival Nyugat-Európába Fotó: Polyák Attila - Origo

"Ez is mutatja, hogy egyre többen úgy érzik, nincs mit veszítenük, útnak indulnak akár a karon ülő csecsemővel is" – mondta az Origónak Zsohár Zsuzsa, a Migration Aid szóvivője.

Ablakon bedobott falatok

A menekültek ellátását a kapkodó, gyors továbbszállítás is nehezíti. Mihelyt megérkeznek Zákányra, Beremendre, a magyar rendőrök már vonatra, buszra is pakolják őket.

Az önkéntes segítők ekkor már csak a vonatablakon tudnak beadni nekik egy kis vizet vagy ételcsomagot, aztán 5-6 órán keresztül megállás és ellátás nélkül utaznak Hegyeshalomig.

A horvát zöldhatár lezárása annyiban változtathat a menetrenden, hogy ezentúl Szlovénia sem kerülheti el majd a menekültválságot. Ha ők is a horvátokhoz hasonlóan kezelik a menekültválságot, hamarosan

Rédics lehet a menekültek új magyar fogadó települése.

Százezrek jönnek még

Segítő szervezetektől úgy tudjuk, a következő hónapban 150-200 ezer menekült is érkezhet a schengeni övezetbe.

A szír-török határon lévő menekülttáborok ugyanis az utóbbi hetekben kiürültek. Sokan visszatértek Szíriába, de mellettük tömegek indultak útnak a remélt új haza, Nyugat-Európa országai felé.