Készülnek a szlovének a menekültáradatra

menekült menekültek migráns migránsok sátor horvát szlovén
Vágólapra másolva!
Menekülteket szállító buszok keltek át szombat reggel a horvát–szlovén határon, Szlovénia pedig felfüggesztette Horvátországgal közös vasúti forgalmát. A menekülteket érkezéskor regisztrálják, és a szlovén–osztrák határ melletti óriási sátortáborba viszik. Úgy tudjuk, hamarosan szabad lesz az út Ausztria felé.
Vágólapra másolva!

Hat menekülteket szállító busz kelt át szombat reggel Muraszerdahelynél a horvát–szlovén határon, a buszokat rendőri kíséret vezette fel – jelentette tudósítónk a helyszínről.

Sátorban várják a menekülteket

Belépéskor nem ellenőrizték őket – a határőrök csak felnyitották a sorompót – leszállás után azonban a parkolóból mindenkit egy nagy sátorhoz kísérnek, ahol

sörpadok mellett zajlik a menekültek regisztrációja.

Rögtönzött irodában zajlik a regisztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Origo munkatársa szerint a folyamat nyugodtan zajlik, az érkezők vizet és almát kapnak, a kiszállásuk idejére viszont azonnal mindkét irányban lezárták a határátkelőt.

A férfiakat megmotozzák

A szlovén rendőrök szúrópróbaszerűen megmotozzák a fiatal férfiakat, de ezt leszámítva nem ellenőrzik őket. Úgy tudjuk,

Muraszerdahelyről ezután Sentilj városába indulnak a buszok,

vagyis a szlovén–osztrák határhoz. A rendőrök nem árulták el az Origónak, hogy ott mi vár a menekültekre, de valószínűleg ott is gyorsan továbbengedik majd őket Ausztria felé.

A rendőrség munkáját már a szlovén hadsereg is segíti, a katonákat délelőtt rendelték a szlovén–horvát határra, hogy logisztikai hátteret biztosítsanak a menekültek szállításához.

Tovább küldik őket

Tudósítónk elutazott Sentiljbe, az ott látottak pedig megerősítették a feltételezést: a szlovén hatóságok hét gigantikus, 1400 fő befogadására alkalmas sátrat állítottak fel a határ menti város szélén – nem messze innen pedig újabb tábor épül.

Több száz fő fér el egy ilyen átmeneti szálláson Fotó: Polyák Attila - Origo

A két befogadóhely együtt 2000 menekültnek ad majd átmeneti hajlékot.

A menekültek egyelőre még nem értek oda, a helyszínre egyedüli magyar médiumként érkező Origo csak önkéntes segítőkkel és a Vöröskereszt helyi munkatársaival találkozott.

Tábori ágyak tömege várja az átutazókat Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy önkéntestől megtudtuk,

a szlovén rendőrség innen egyenesen az osztrák oldalra küldi majd az átutazó tömeget,

de csak addig, amíg Ausztria, illetve Németország is fogadja őket.

Az osztrákok is erősítenek

Az osztrákok közben bejelentették, hogy megerősítik a déli határ ellenőrzését.

Eddig csak a szlovén–osztrák határon lévő Karavankák-alagútnál és a Loibl-hágónál ellenőrizték az áthaladókat, szombat este nyolc órától azonban ezt már több helyen is megtehetik Karintia tartományban. Ellenőrzések várhatók Lavamündnél, a Seebergsattel hegyszorosnál, Grablach bei Bleiburgnál és a Wurzen-hágónál. Karintiába ötven rendőrt vezényelnek át szombaton Bécsből, Tirolból és Vorarlbergből.

Délelőtt az osztrák rendőrök Hegyeshalomnál is alkalmi ellenőrzést tartottak, random jelleggel állították ki a sorból az M1-esről érkező autókat.

Emiatt egy órára 2-3 kilométeres dugó is kialakult az átkelő előtt.

Az utolsó vonaton

Eközben most érkeznek meg a településre a menekülteket szállító utolsó magyar vonatok. Péntek éjjel még ezer migránst engedtek át a rendőrök Zákánynál, mielőtt lezárták a horvát–magyar zöldhatárt, és nem kizárt, hogy vasárnapig elhúzódhat, amíg mindnyájukat átengedik az osztrák oldalra.

C tervük is volt

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter még pénteken – a magyar–horvát zöldhatár lezárására reagálva – ismertette a C tervet, amely szerint az átutazókat a szlovén határhoz szállítják.

Egyelőre még kevesen várakoznak a szlovén hatóságok sátra előtt Fotó: Polyák Attila - Origo

Ostocij azt mondta, hogy több menedékkérőt már nem szállítanak a magyar határra, mert ezzel csak

Zárulhatnak a határok

Vesna Pusic horvát külügyminiszter a horvát közszolgálati televízió híradójában péntek este logikus lépésnek nevezte, hogy miután Magyarország határzárat rendelt el, a menedékkérőket Horvátország Szlovénia felé irányítja, és tárgyalni fog vele az átengedés üteméről. A miniszter arról is beszélt, hogy

amennyiben Németország és Ausztria lezárja határait a migránsok előtt, akkor ezt Horvátországnak is meg kell tennie.

Vonat nem jár

A Szerbia felől belépő migránsokat péntek éjfél, vagyis a zöldhatár lezárása óta most már az észak-horvátországi Csáktornyára (Cakovec) viszik a horvátok. A menekültek három helyen, a macelji és a muraszerdahelyi (Mursko Sredisce) közúti átkelőn, valamint a muraszerdahelyi vasút vonalán léphetnek be Szlovéniába.

A szlovén kormány Ostojovic bejelentése után azonnal lezárta Horvátországgal közös vasúti forgalmát.

Megint a címlapon

Szijjártó Péter külügyminiszter péntek délután jelentette be, hogy

a magyar kormány lezárja a horvát–magyar zöldhatárt.

Elkészült a magyar–horvát határzár is Fotó: Polyák Attila - Origo

Az újabb magyar határzár az amerikai és az európai sajtóban is címlapsztori, vezető helyen cikkezett róla a Guardian és a New York Times is.

Ezért ellenőrzik a szlovén szakaszt

Szombat reggel három menekülteket szállító busz jelent meg a magyar–szlovén határon – részben ezzel indokolta sajtótájékoztatóján a szlovén határellenőrzés visszaállítását Bakondi György miniszterelnöki megbízott. Hozzátette, az ellenőrzés ideiglenes lesz, a schengeni szabályoknak megfelelően.

Élő erővel

Kovács Zoltán kormányszóvivő már arról beszélt, hogy a magyar rendőri erők a szlovén magyar határ egészét kontroll alatt tudják tartani, és ott, ahol nincs kiépített határátkelő, élőerővel oldják meg az ellenőrzést.

Magyarország eddig több mint 200 millió eurót költött a határvédelem megerősítésére, a hatóságok január óta több mint 390 ezer határátlépőt fogtak el – hangzott el a sajtótájékoztatón. Kovács Zoltán újságírói kérdésre megerősítette: Angela Merkelnek teljesen igaza van,

a kerítésállítás nem megoldás a menekültválság kezelésére,

Magyarország viszont nem mondhat le a saját és a schengeni övezet határainak védelméről.