Bukott a Jobbik Ambrózfalván

Vágólapra másolva!
Négy helyen tartottak időközi polgármester-választást Magyarországon vasárnap, mind a négy településen független jelöltek nyertek. Pártok nem is nagyon indultak a megmérettetéseken, kivéve a Csongrád megyei Ambrózfalvát, ahol nagyon lemaradt a jobbikos jelölt. Újkenézen viszont a fideszes jelölt hasalt el.
Vágólapra másolva!

Csirik László független jelöltet választották Ambrózfalva polgármesterévé vasárnap, ő függetlenként háromszor annyi szavazatot kapott, mint legfőbb ellenfele, jobbikos Farkasné Havrán Ildikó Piroska. Az új polgármesterre a 213-ból 151-en szavaztak.

A jobbikos jelöltet csak 48-an támogatták.

A faluban egyébként 407-en szavazhattak volna. A településen azért kellett időközi választást kiírni, mert július 7-én elhunyt Perleczki Béláné korábbi polgármester.

Ismét a független Dicső Zoltán nyerte a polgármester-választást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újkenézen, ahol időközi önkormányzati választást tartottak vasárnap. Dicső Zoltán, aki a tavalyi választáson is győzött, 264 szavazattal nyert, egy másik független jelölt, Sütő János előtt, ő 197 voksot kapott. A polgármesteri tisztségért rajtuk kívül indult még Putnoki Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje, ő 148 szavazattal lett harmadik.

A választásra jogosult 819 szavazó közül 617 adta le voksát, így a részvételi arány 75,33 százalék volt. Azért kellett időközi választást tartni, mert belső ellentétek miatt a korábbi képviselő-testület feloszlatta magát. Hat közgyűlési tagot is választottak, 29 induló közül.

Heves megyében Makláron volt választás. Ott 2017 választásra jogosult lakos közül 861-en mentek el szavazni. A legtöbben Hanuszik Csaba Gábort támogatták, aki az Együtt Maklárért Egyesület jelöltjeként indult. Ő volt korábban a település alpolgármestere. Az előző polgármester, Havasi László július 22-én elhunyt. Ő is az egyesület színeiben nyert választást korábban.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szalaszenden bizalmi szavazás zajlott.

Tóth István, a tavaly októberben megválasztott polgármester idén július elsején mondott le, de most, az időközin elindult. Végül jól taktikázott, mert megerősödve került ki a küzdelemből: ismét megválasztották polgármesternek. A 794 választópolgárból 442-en voksoltak az időközi polgármester-választáson, 437 szavazat volt érvényes. Tóth István 198 voksot kapott.

Kiss Tibort választották meg polgármesternek három független jelölt közül a Vas megyei Gyöngyösfaluban megtartott időközi önkormányzati választáson vasárnap - közölte a helyi választási iroda vezetője. Tóth János körjegyző elmondta: a 918 választásra jogosult közül 436-an vettek részt a voksoláson, 432 érvényes és négy érvénytelen szavazat volt. A legtöbb szavazatot kapó Kiss Tiborra 370-en voksoltak; társadalmi megbízatásban, tiszteletdíjasként látja majd el a polgármesteri feladatokat - ismertette a körjegyző. Gyöngyösfaluban azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a korábbi, ugyancsak független polgármester, Nádor István Dezső júliusban indoklás nélkül lemondott.