Három és fél milliárdból megújult a hatvani kórház

Hatvan, kórház
Hatvan, 2015. október 20. A megújult Albert Schweitzer Kórház az átadási ünnepség napján Hatvanban 2015. október 20-án. Három projekten keresztül, összesen mintegy 3,5 milliárd forintból újult meg az egészségügyi intézmény. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Három projekt által mintegy 3,5 milliárd forintból megújult a hatvani Albert Schweitzer Kórház, az átadó ünnepséget kedden tartották.
Vágólapra másolva!

Az évente 300 ezer beteget ellátó hatvani kórházban csaknem ötven éve nem volt hasonló léptékű felújítás. Az utóbbi öt év fejlesztéseinek köszönhetően egyebek mellett felújították a kórház régi épületét, és egy új épülettömböt is kialakítottak. Egymilliárd forint értékben új műszereket, berendezéseket kapott az intézmény, valamint energetikai fejlesztésekre is sor került.

500 milliárd fejlesztésre

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy az elmúlt időszakban csaknem ötszázmilliárd forint értékű egészségügyi fejlesztés valósult meg az országban. Ez azt jelenti, hogy több mint háromévnyi teljes bankadót vagy négyhónapnyi személyi jövedelemadót fordított a kormány - elsősorban vidéki - kórházak felújítására. Az 1890-es évek óta nem fordítottak ekkora összegeket egészségügyi fejlesztésekre Magyarországon.

A megújult a hatvani Albert Schweitzer Kórház Forrás: MTI/Komka Péter

Az ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón Szabó Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy

az elmúlt húsz év legjelentősebb eszköz- és berendezésfejlesztése zajlik az egészségügyben.

Csaknem ötvenmilliárd forintos, részben uniós, részben állami forrásból biztosított keret lehetővé teszi több mint nyolcvan kórház, egészségügyi ellátó szervezet számára a régi eszközök, például a CT-, MR- és röntgenberendezések cseréjét.