Farkas Flórián miniszterelnöki biztos és Hegedüs István elnök harca az Országos Roma Önkormányzatért egyre keményebb. Az önkormányzat közben a működésképtelenség szélére sodródott, de úgy tűnik, továbbra is élvezik a kormány bizalmát. A pénzelvonás, az adónyomozók megjelenése és a botrányok ellenére ugyanis újabb romaprogram kidolgozására kérték fel őket.

„Felhívtam Farkas Flóriánt, és megmondtam neki, hogy most már állítsa le magát" – mesélte az Origónak Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat elnöke. A politikus azon kapta fel a vizet, hogy egy pecsét és aláírás nélküli levelet kaptak a kormányhivataltól. A levélben azt állították, hogy törvénytelenül hívta össze az Országos Roma Önkormányzat múlt heti rendkívüli ülését. A dokumentumon az állt, hogy György István fővárosi kormányhivatalt vezető kormánymegbízott megbízásából írták. 

Hegedüs István Farkas Flóriánt sejti az ügy mögött, és vizsgálatot kér Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől,

mert szerinte súlyosan beavatkoztak egy kisebbségi önkormányzat életébe.

Hegedüs István a miniszterelnökségtől kért segítségetForrás: MTI/Illyés Tibor

Korábban Lázár János világossá tette, hogy a kormány nem avatkozik bele semelyik kisebbségi önkormányzat életébe. Az Origo az egyik kormányinfón azt próbálta megtudni a tárcavezetőtől, hogy milyen lépéseket tesznek majd az ORÖ körüli botrányokkal kapcsolatban.

Lázár János akkor azt mondta, hogy semmilyen ráhatásuk sincs az eseményekre, mert

az ORÖ független kisebbségi önkormányzat, működésébe nem avatkozhatnak be.

A tárcavezető szerint tehát nem tehetnek semmit. Hiába írtak alá több keretmegállapodást is a roma önkormányzattal, és hiába nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnöki biztosnak Farkas Flóriánt, nem tudják befolyásolni az eseményeket.

Orbán Viktor nevezte ki miniszterelnöki biztosnak Farkas FlóriántForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Origo megkereste az illetékes kormányhivatalt is, ahol azt mondták, törvényi kötelességük ellenőrizni az önkormányzatok működését, és emiatt írták a levelet.

Egy éve még jóban voltak

Farkas Flórián és Hegedüs István régebben kifejezetten jó kapcsolatot ápolt egymással, sokan úgy vélik például, hogy Hegedüs Farkasnak köszönhette elnöki kinevezését is. Farkas Flóriánnak azért kellett lemondania tavaly októberben az elnöki posztról, mert az összeférhetetlenségi törvény szerint nem lehetett egyszerre kisebbségi önkormányzati elnök és országgyűlési képviselő.

A politikust ekkor nevezte ki Orbán Viktor kormányfő miniszterelnöki biztosnak, azóta ennek a tisztségének köszönhetően állandó helye van az Országos Roma Önkormányzat ülésein is.

Farkas Flóriánnak mennie kellet az ORÖ éléről. Felfele bukottForrás: MTI/Kovács Tamás

Hegedüs Istvánt emiatt sokan bábnak tartották az ORÖ-n belül, ezt valamelyest alátámasztja az is, hogy a szabályzat szerint az elnöknek nem is volt aláírási joga, azzal ugyanis az önkormányzat hivatala rendelkezett.

Amikor az Origo arról kérdezte Hegedüst, hogy akkor mégis mit csinált önkormányzati elnökként, azt mondta:

Összehívhattam a közgyűlést, és tárgyalhattam."

Tavasszal azonban Hadházy Ákos LMP-s politikus jó néhány gyanús esetre is rámutatott az ORÖ működésével kapcsolatban. Hegedüs István onnantól kezdve fokozatosan távolodott Farkas Flóriántól, és azt hangsúlyozta, hogy

ezek az esetek nem az ő elnöksége idején történtek, hanem még a korábbi ciklusban.

Szerinte Farkas Flórián mindent megtesz azért, hogy maga mellé állítsa a 47 fős közgyűlés tagjait. Hegedüs István azt mondta az Origónak: a szakmai munkára akar koncentrálni, hogy "újra az átláthatóság, a kiszámíthatóság és az eredményesség jellemezze az ORÖ munkáját". 

A kormány bizalma töretlen

Az Origo információi szerint a kedvezőtlen ÁSZ-jelentés, a NAV nyomozása és a korrupciós botrányok ellenére szó sincs arról, hogy kizárják az Országos Roma Önkormányzatot a pályázati pénzek elosztásából. Sőt egy, a birtokunkba került kormányzati levél szerint arra kérték az ORÖ-t, hogy dolgozzanak ki egy újabb romaprogramot.  A Czibere Károly felzárkóztatásért felelős államtitkár által aláírt levél szerint arra kérik Hegedüs Istvánékat, hogy tegyenek szakmai javaslatokat a foglakoztatás növelésével kapcsolatban. A levélben az államtitkár azt is jelzi, hogy a sikeres pályázati részvételhez az is kell, hogy az ORÖ a 2007-2013-as ciklust szabályosan zárja le. 

Hegedüs István feltehetően éppen emiatt hangsúlyozza, hogy a zavaros ügyek az előző ciklus idején történtek, ő viszont tiszta lappal akarja vezetni az Országos Roma Önkormányzatot. Korábban azzal is vádolta Farkas Flóriánt, hogy magas rangú politikai kapcsolatai révén megpróbálja tönkretenni az ORÖ-t. Hegedüs állítása szerint ezt bizonyító hangfelvétellel is rendelkezik, ám eddig nem hozta nyilvánosságra.

Csőd szélén az önkormányzat

Az államtitkári felkérés azért meglepő, mert szeptemberben Rétvári Bence még arról beszélt parlamenti felszólalásában, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma 228 millió forintot követel vissza a roma önkormányzattól, mert állításuk szerint szabálytalanul költötték el a Híd a munka világába nevű projektre szánt pénzeket. Ennek még csak egy része – 18,5 millió forint – emelkedett jogerőre, a problémásnak talált 11 ügyből ugyanis 5 esetben fellebbezett az önkormányzat.

Utódja rá mutogat, Farkas Flórián hallgatForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ha viszont a teljes összeget vissza kell fizetni, akkor szinte ellehetetlenül az önkormányzat működése. Az Origo információi szerint az Országos Roma Önkormányzatnál készült egy belső kimutatás is, amely az egyéb működési támogatásokat és kiadásokat vette számba. A jelentés összesen 122 millió forintos hiányt állapított meg,  így ha minden követelést kifizet az önkormányzat, teljesen elfogyhat az éves működésre kapott 361 millió forintos normatív támogatás.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál azt mondták az Origónak, hogy folyamatban vannak még vizsgálatok, amelyek „további támogatási csökkentést, illetve visszafizetést vonhatnak maguk után".

Miből keletkezett a 122 milliós hiány az ÖRO-nál

Megnevezés Kapott (forint) Elszámolt (forint) Hiány (forint)
Misszió 5000000 2702732 2297268
Sportközpont  5000000  1474314  3525686
Hivatal működési támogatás  50000000  39826000  10174000
Dr. HTA tervezett hiány      35176000
Várható normatívaelvonás (két iskola)      61257759
Szolnoki ingatlan őrzése      4980850
Szolnoki ingatlan Főgáz-tartozás      1484417
E-ON-tartozás     236101 
Víz- és Csatornaművek      20155
Fűtéstechnikai Vállalkozó Kft.      20269
Víz- és Csatornaművek       20155
E-ON Energiakereskedő Kft.      196052
Víz- és Csatornaművek     9070 
Víz- és Csatornaművek       9070
E-ON Energiakereskedő Kft.      1151788
Víz- és Csatornaművek       9070
Víz- és Csatornaművek      9070 
Global Faktor Pénzügyi Szolg.     1662555 
Víz- és Csatornaművek      9070 
Víz- és Csatornaművek      9070 
Összesen     122257475

 Forrás: Országos Roma Önkormányzat belső kimutatása

Elvették a pályázatokat is

A pénzek visszafizetése mellett azzal is meg kell küzdenie az ORÖ-nak, hogy több, felzárkóztatással kapcsolatos pályázatot is elvettek tőlük (Nő az esély, Roma mentorprogram nevű projektek összesen 6 milliárd forintos támogatással), és átadták a Türr István Képző- és Kutatóintézetnek (TKKI). A TKKI és az ORÖ azonban eddig is szoros kapcsolatban álltak egymással, a különbség a két szervezet között, hogy az ORÖ-től az új elnökség révén kiszivárognak a közérdekű adatok, míg a TKKI-tól csak csordogálnak – mondta az Origónak Hadházy Ákos, az LMP korrupcióügyi szóvivője, aki közérdekű adatigénylés segítségével számos visszásságot talált a felzárkóztatási pénzek elosztásánál.

A politikus aggályait alátámasztja az Európai Unió ombudsmani jelentése, amely szerint a romapénzek elosztása nem megfelelő. Hátrányként említették a monopolhelyzetben lévő intézményeket (ORÖ és TKKI), a politikai átfonódásokat (Farkas Flórián fideszes képviselő 2014-ig az ORÖ elnöke), valamint a kontroll gyengeségét.

Az Origo megpróbálta elérni Farkas Flóriánt is, hogy reagáljon a vádakra, telefonját azonban nem vette fel, a Parlamentben pedig nem kívánt nyilatkozni.