Valaki már pénzt is keresett a TV2-botrányon

TV2 Andy Vajna dirk gerkens MBC
Vágólapra másolva!
Braun Róbert korábbi szocialista politikus eladta egy darab Pro7Sat1-részvényét Szigetvári Viktornak az Együtt elnökének. A politikus 2014 januárjában azért vásárolta be magát a médiacégbe, hogy ne csak mint politikus kapjon  információkat a TV2 eladásával kapcsolatban, hanem mint részvényes is. A mostani tranzakción nagyjából 800 forintot keresett, a részvényt ugyanis 37 euróért adta el és 34,5 euróért vette. 
Vágólapra másolva!

Braun Róbert azért döntött úgy, hogy eladja Szigetvári Viktornak egy darab Pro7Sat1 részvényét, mert már kivonult a politikából, és a továbbiakban nem kíván élni ellenőrzési jogával. Szigetvári Viktor a tranzakcióért 37 eurót, azaz 11500 forintot fizetett. Miután Braun Róbert 2014 januárjában 34,5 euróért vette meg a részvényt, az üzleten nagyjából 800 forintot nyert egy év alatt.

A továbbiakban tehát Szigetvári Viktor rendelkezik a részvényesi jogokkal, a Pro7Sat1-nak pedig beszámolási kötelezettsége van. A politikus eljárhat a vállalat - általában nyáron tartott - közgyűléseire és ott kérdéseket is feltehet.

Az ügyben vizsgálódhat a NAV is

Mint ahogyan arról az Origo beszámolt, közérdekű bejelentést tett, és adóellenőrzést kért Tényi István Andy Vajna offshore-gyanús cégei miatt. A Heti Válasz ugyanis azt állította, hogy Andrew G. Vajna

ugyanazokra az offshore cégekre építi tévés és rádiós vállalkozásait, mint a kaszinóit.

A TV2 megvásárlására kijelölt Magyar Broadcastingot (MBC) 25 százalékban a kormánybiztos monogramját viselő központi vagyonkezelő vállalat, az AV Investments Kft. birtokolja, 75 százalékban pedig a friss bejegyzésű – szintén az AV Investments által ellenőrzött – Super Station Kft.

Andy Vajna Fotó: Polyák Attila - Origo

Az állami koncessziók révén gyarapodó budapesti kaszinókat összefogó luxemburgi társaságok mögött ugyancsak az AV Investments jelenik meg tulajdonosként. E cég ránézésre maga az átláthatóság, hiszen a 90 százalékos többségi üzletrész Andrew G. Vajna magánszemélyé. A vagyonkezelő kft. létesítő okirata ennek ellenére arról rendelkezik, hogy évi kétmillió dollárig

a maradék 10 százalékot birtokló Cinergi Pictures Entertainmentnek kell utalni a nyereség 99 százalékát

– írja a lap.

Andy Vajna cáfolta a vádakat, szerinte ugyanis vállalkozásai a hatályos jogszabályok szerint nem minősülnek offshore cégeknek. Azt állítja, a Las Vegas Casino S.á.r.l Luxemburgban tényleges irodával és alkalmazottakkal rendelkezik, tényleges befektetői tevékenységet végez, amelyből származó bevételei elérik az összes bevétel 50 százalékát.

Hiánypótlást kértek Fonyó Károlyéktól

Hiánypótlásra szólította fel a TV2-s cégeket a nevére író Fonyó Károlyt a cégbíróság szerdán. A vállalkozások tulajdonjogi ügyeit kezelő és nyilvántartó szervezet bekérte a TV2 korábbi német tulajdonosának, a Pro7Sat.1-nak (P7S1) a beleegyezését is - írta a Népszabadság. Ha Fonyó nem pótolja a hiányosságokat, nem írják a nevére a TV2 vagyonkezelőjét - figyelmeztetett a bíró.