Novák Előd, a Jobbik parlamenti képviselője vasárnap a Szabadság térre vonult, hogy eltávolítsa az az elesett szovjet katonák emlékművén látható jelképet. Összesen hárman ugrottak fel a talapzatra: Novák Előd, Pongrácz András és egy aktivista, de egyiküknek sem sikerült eltávolítani a szerintük tiltott önkényuralmi jelképet.

Egy nagyjából 60 főből álló jobbikos csoport vonult ki a Szabadság térre vasárnap délután, hogy a szovjet emlékműn lévő tiltott önkényuralmi jelképet elbontsák. Annak ellenére, hogy a rendőrök körbevették a szobrot, a demonstrálók egy méretes létrával próbálták megközelíteni, miközben azt kiabálták, hogy a „magyar rendőr velünk van!” Novák Előd nem sokkal ezt követően felmászott a szovjet emlékmű talapzatára, de a helyszínen tartózkodó nagyjából 20 rendőr megakadályozta, hogy a kezében lévő vésőt használja – olvasható a Blikk.hu oldalán.  

Novák Előd a Szabadság téren összeütközésbe került a rendőrökkelFotó: Bielik István - Origo

Újra megpróbált felmászni

Később mécsesgyújtással próbálkoztak a tüntetők, ám ezt sem engedték a rendőrök. Novák Előd ekkor újra megpróbált felmászni az emlékműre, de a rendőrök leszorították, majd egy rövid időre a földre vitték. Később mégis vésni kezdte a talapzathoz vezető betonjárdát, de az eszközt hamar elkobozták tőle. A tüntetés nagyjából fél órán keresztül tartott, ami a Himnusz közös eléneklésével fejeződött be.