A 2024-re tervezett budapesti olimpia pályázatáról, a Városliget beépítéséről és a római-parti mobilgátról is kikérné a fővárosiak véleményét a Párbeszéd Magyarországért. A Liget Projektről a Jobbik már idén májusban referendumot sürgetett, korábban pedig Deutsch Tamás népszavaztatott volna az olimpiáról. 

Egyszerre három helyi népszavazás is lehet Budapesten: a Párbeszéd Magyarországért (PM) referendum kiírását sürgeti az olimpiai pályázatról, a Városliget beépítéséről és a Római-parti mobilgátról. 

Három kérdés, három téma 

Karácsony Gergely, a PM társelnöke, Zugló polgármestere úgy vélte, az olimpiai pályázat kiváló lehetőség, de súlyos érvek is szólnak ellene,  továbbá szerinte a budapestiek többsége ellenzi a Városliget beépítését, ahogy a Római-partra tervezett mobilgát is megosztja az ott élőket. 

Időközben kiderült, hogy a radiátorháznak csúfolt Néprajzi Múzeum amúgy sem valósul megForrás: Tumblr/lebegopont

A Liget beépítéséről szóló referendum kiírását egyébként már májusban sürgette a Jobbik is, bár megjegyezték: a vonatkozó törvény minden jogosítványt elvont a kerületi önkormányzattól, ezért nem ügydöntő, hanem véleménynyilvánító népszavazásról lehet szó. 

A budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmányaForrás: Károly Gábor - Origo

Ami az olimpia kérdését illeti, a Magyar Olimpiai Bizottság szeptemberben közölte, hogy egyelőre nem tud a témában népszavazási kezdeményezésről, ám egy ilyen nem lenne példa nélküli. Deutsch Tamás fideszes politikus egyébként 2003-ban még országos népszavazást is sürgetett az olimpiáról.

Eldőlt a Városliget sorsa

Kérdés, mire lenne jó egy népszavazás, ha mint arról az Origo beszámolt, a kormány a minap már elfogadta a városligeti múzeumnegyed végleges koncepcióját. Vagyis megvalósul a 200 milliárdos Liget Projekt, de komoly változtatásokkal.