Még idén sorra kerülhetnek a műtéti várólistások

2015.10.27. 16:19

Ha egy műtéti várólistára felvett beteget egy kórház nem tud megoperálni az idén, akkor a beteg másik intézményt is választhat, ahol hamarabb sorra kerülhet - közölte a Magyar Kórházszövetség.

A közlemény szerint a három várólista-csökkentési program eredményeképpen Magyarországon csaknem 13 ezerrel csökkent a tervezhető műtétekre várakozók száma. Az erre a célra idén rendelkezésre álló ötmilliárd forint jelentős részét fel is használták az intézmények. 

Átveszik és még idén megműtik

A szövetség ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ez a forrás a 2015-re időzített műtétek fedezetét biztosítja, és bizonyos műtétekre vonatkozóan a kórházaknak többletkapacitásuk van. Ezért azt tanácsolják a 2016-os műtéti időponthoz jutott betegeknek, hogy ez ügyben érdeklődjenek a kórházban a kezelőorvosuknál vagy a várólista-felelősnél, mert a többletkapacitással rendelkező intézmények átveszik, és még az idén meg is műtik őket.

A lista elérhető

A szervezet összegyűjtötte, hogy mely kórházak mely műtétekre vonatkozóan rendelkeznek többletkapacitással, a dokumentum a honlapjukon olvasható. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a program keretében elvégzett műtétek esetében megtéríti az utazási költségeket is.