Békítőturnéra indul az MSZP elnöke

An elderly woman holds a flag of Hungarian Socialist Party MSZP while its top candidate addresses a speech during a campaign event of the Hungarian left-wing opposition in Budapest on April 5, 2014, a day before the parliamentary elections. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Kecskemét az első állomás csütörtökön, majd a következő két hétben az ország további négy pontján tart az MSZP vezetése regionális értekezleteket. Tóbiás József pártelnök a nyilvános szakmai konferenciákkal színesített zártkörű rendezvényeken a párton belüli feszültségeket is megpróbálja kezelni. A résztvevők amellett, hogy kiereszthetik a gőzt, előkészítik a november végi kongresszust is.
Vágólapra másolva!

A párt belső ügyeit, vitáit nem a külvilág előtt, hanem a párt belső fórumain kell megvitatni - mondta nemrég az Origónak Tóbiás József. Az MSZP elnök-frakcióvezetője arra reagált így, hogy a be nem váltott ígéreteket és a semmittevést elunó belső ellenzék az utóbbi hetekben erősen kritizálta az ő és az elnökség tevékenységét, az MSZP politikájának irányát, valamint tartalmát.

Tóbiás József pártelnök országszerte regionális értekezleteken vitázhat belső ellenzékével Fotó: Origo

Az erről szóló belső viták lefolytatására most számos lehetőség is nyílik, hiszen a következő hetekben országszerte több fórumon megjelenik a párt vezetése, hogy regionális egyeztetéseken készítsék elő az MSZP november 28-i kongresszusát - tudta meg az Origo.

Battonyától Nemesmedvesig

Tóbiás József először Kecskeméten néz szembe csütörtökön Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye MSZP-s kongresszusi küldötteivel és a megyei elnökökkel. A 15 órakor kezdődő rendezvény két részből áll majd, és ezt a forgatókönyvet követi a következő hetekben a többi fórum is.

  • Október 29.: Kecskemét (Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye)
  • November 4.: Budapest (Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Fejér megye)
  • November 5.: Kaposvár (Baranya, Somogy, Tolna és Zala megye)
  • November 7.: Budapest (Budapestiek)
  • November 10.: Győr (Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye)
  • November 12.: Nyíregyháza (Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye)

A regionális értekezletek mindig egy nyilvános minikonferenciával kezdődnek. Ezeken egy-egy témához kapcsolódóan

szakmai előadó részvétele mellett mutatják be az MSZP szakpolitikai elképzeléseit a megyei küldötteknek.

Ezután, a rendezvény nem nyilvános részén a küldöttek megvitatják a november végi kongresszus témáit és a párt alapszabálya tervezett módosításait.

Országszerte hat kongresszus-előkészítő ülést tartanak öt helyszínen Forrás: Origo

Kecskeméten az MSZP által már korábban bedobott téma, a fizetésemelés lesz napirenden.

A konferencia szakmai előadója Belyó Pál közgazdász-statisztikus lesz.

Belyó 2009-2010 között vezette a Központi Statisztikai Hivatalt, majd hatéves mandátuma lejárta előtt, a Fidesz kormányra kerülésekor lemondott, miután a Fidesz politikai kinevezettnek minősítette.

50 százalékos fizetésemelést követelnek

Az MSZP a közalkalmazottak béremelését, a minimálbér és a minimálnyugdíj emelését követeli a kormánytól. A párt választmánya október közepén határozatban rögzítette, hogy mivel már több mint négymillióan élnek a létminimum alatt, több mint egymillió munkavállalót érint a dolgozói szegénység, nyugdíjasok százezrei pedig a méltó időskor helyett szegénységgel szembesülnek, "az általános fizetésemelés nem várhat". Ezért követeli az MSZP a kormánytól a közalkalmazottak azonnali 50 százalékos fizetésemelését, a minimálbér felemelését nettó 100 ezer forintra, és a minimálnyugdíj megemelését.

A roadshow-val spórolni is tudnak

A regionális értekezletek célja, hogy még az MSZP november végi kongresszusa előtt, amikor majd a küldöttek mennek Budapestre, a pártvezetés menjen a régiókba, hogy helyi szinten előkészítsék a kongresszusi témákat, így az alapszabály-módosítást is - mondta az Origónak a párt elnökhelyettese.

Gőgös Zoltán szerint előkészítik a kongresszusi munkát, és még spórolnak is Forrás: Origo

Gőgös Zoltán szerint ez azért hasznos, mert így már a régiós találkozókon egyeztetett forgatókönyvvel készülhetnek a kongresszusra, ami így gördülékenyebb és gyorsabb munkát tesz lehetővé. Utóbbival spórolnak is: nem kell kétnapos kongresszust tartani és 400 küldöttet elszállásolni.

Az MSZP második embere, Botka László választmányi elnök is ott lesz az egyeztetéseken Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A régiós egyeztetéseken ott lesz Tóbiás József mellett Botka László választmányi elnök, moderátorként Gőgös Zoltán, Márton Roland, az alapszabály-módosításért felelős alelnök, Katona Tamás pártigazgató, valamint az országgyűlési képviselők is.

Az ilyen roadshow nem általános gyakorlat az MSZP-ben, de volt már példa hasonlóra.

Például 2004-ben a tisztújítás okán, amikor öt elnökjelölt is jelentkezett az MSZP irányítására, a megyéket járták, kisebb-nagyobb regionális tanácskozások pedig máskor is megelőzték a kongresszusokat.

Kiengedhetik a gőzt, vitázhatnak

Az Origo úgy tudja, a regionális egyeztetések egyik célja, hogy a küldöttek még a várhatóan nagyobb sajtónyilvánosságot kapó kongresszus előtt kiereszthessék a gőzt és a feszültségeket, az előzetes egyeztetések révén pedig november végén egy összezáró kongresszus képét mutathassa az MSZP.

Tóbiás József az őt pártelnökké választó tavalyi tisztújító kongresszuson Fotó: Origo

Gőgös Zoltán elnökhelyettes szerint is lesz lehetőség a vitára a regionális fórumokon, bár jelentős feszültségekre azért nem számít. "Én inkább mindenkit türelemre intek és munkára biztatok" - mondta. Hozzátette:

Szerinte ezt egyesek a párton belül gerjesztik, mert az MSZP-ben sem mindenkinek érdeke, hogy sikeresek legyenek.

mert a novemberi kongresszus nem tisztújító, és arra sincs ok, hogy pánikszerűen tisztújító kongresszust tartsunk" - mondta Gőgös.

Palotaforradalomról suttogtak

Noha az MSZP november 28-án valóban nem tisztújító kongresszust tart, mivel

Tóbiás József kétéves mandátuma jövő nyárig szól,

a párt élén történő esetleges személyi változásokról az után indult el találgatás a sajtóban, hogy az Origo beszámolt arról, palotaforradalom söpörheti el Tóbiás József elnököt a szocialista párt éléről.

A pártelnök mandátuma jövő nyárig szól, de az MSZP-ben többen a távozását sürgetik Fotó: Bielik István - Origo

Az Origo információi szerint bár alapvetően tét nélküli, csak a párt alapszabályát átíró kongresszusra készülnek a szocialisták, a küldöttek értekezlete mégsem ígérkezik unalmasnak. Azon ugyanis

felszínre törhetnek a régóta halmozódó belső feszültségek, elégedetlenségek,

ez a folyamat pedig akár hónapokon belül palotaforradalomhoz is vezethet.

Az elégedetlenség nem feltétlenül vezet Tóbiás József gyors leváltásához Fotó: Polyák Attila - Origo

Az MSZP egyes vezető politikusaitól, a megyei elnököktől, a helyi párttagokon és szimpatizánsokon át a holdudvarhoz kötődő értelmiségi körig bezárólag sokan azt mondták korábban az Origónak, hogy szinte semmi sem történik a pártban, amit pedig mégis tesznek, az kevés. A jelek szerint azonban ez az elégedetlenség még nem feltétlenül vezet Tóbiás József gyors leváltásához.

Komoly témák a napirenden

Az MSZP nemrég választmányi ülésén elfogadott egy fél tucat pontból álló listát, ami a kongresszuson is fő politikai vitatémának szánt kérdésköröket tartalmazza.

A regionális értekezletek és a kongresszus fő politikai témái:

  • a fizetés-, nyugdíj- és minimálbér-emelések
  • vidékpolitika, az állami földértékesítési rendszer
  • szociális politika, önkormányzatok, a segélyezés
  • demokráciacsomag a vasárnapi boltzáras népszavazási kezdeményezések tanulságaival
  • a rezsicsökkentés folytatása: 20%-os gázár, 10%-os villany- és távhőár-csökkentés
  • egészségügy, várólisták, orvoselvándorlás