Két hétig vizsgálhatják Novák Előd ügyét

Biszku Béla per másodfok ítélet, Novák Előd
Vágólapra másolva!
Feljelentéskiegészítést tett a Központi Nyomozó Főügyészség Novák Előd jobbikos országgyűlési képviselő ügyében. Szakértők bevonásával azt vizsgálják, mekkora kár keletkezett a szovjet emlékműben illetve, hogy sérültek-e kulturális javak. Az ügy megosztja a jobbikos képviselőket is, az Origo információi szerint az elnökségi ülésen is beszéltek az esetről, Novák Előd azonban megúszta a büntetést.
Vágólapra másolva!

„Tudom, hogy nem hoz szavazatokat a Jobbiknak a vasárnapi eset" – mondta az Origónak Novák Előd jobbikos országgyűlési képviselő. A politikust arról kérdeztük, hogy mi a véleménye arról, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség feljelentéskiegészítést tett, amiért a hétvégén megpróbálta eltávolítani a szovjet emlékműről a címert.

A hatóság azt vizsgálja, mekkora kár keletkezett az emlékműben valamint, hogy sérültek-e kulturális javak.

Az ügyészségnek 15 napja van a vizsgálat lefolytatására. Az ügyet a fideszes Tényi István bejelentése után kezdte el vizsgálni a Központi Nyomozó Főügyészség garázdaság vétség gyanúja miatt, ismeretlen elkövető ellen. Az önkormányzati képviselő emellett a gyülekezési joggal való visszaélés miatt közérdekű bejelentést is tett az V. kerületi Rendőrkapitányságon, a rendezvény ugyanis szerinte megfelelt a politikai véleménynyilvánítás feltételeinek, ezáltal a gyülekezési jog hatálya alá esett.

Novák Előd az Origónak azt mondta, amennyiben szabálysértési ügyben indul ellene eljárás, önként lemond a mentelmi jogáról, ha pedig bűncselekmény kategóriába sorolják az esetet, kezdeményezi majd az Országgyűlés előtt mentelmi jogának felfüggesztését.

A pártban sem örültek az esetnek

A jobbikos képviselő tettét azzal magyarázta, hogy már minden lehetséges fórumon kérte a szovjet címer eltávolítását, ez azonban nem járt sikerrel. Mint mondta, tudja, hogy az eset nem segít majd a Jobbiknak, de „segít majd abban a küzdelemben, amelyet a címer eltávolítása érdekében folytat".

Novák Előd szerint nem lehet mindig a népszerűséget hajszolni, ragaszkodni kell az elvekhez Fotó: Bielik István - Origo

Novák Előd szerint nem lehet mindig a népszerűséget szem előtt tartani, fontos, hogy a politikájukban az elvek is megjelenjenek. „Ha a közvélemény-kutatásokhoz igazítanánk a Jobbik politikáját,

– fogalmazott. Novák Előd azt mondta, a párt alapszabályában rögztették az antikommunista nézeteket, ehhez pedig ragaszkodnak.

A módszert bírálták

A pártban mindenesetre sokan csóválták a fejüket, amikor vasárnap azt látták a híradókban, hogy a rendőrök a földre viszik képviselőtársukat. Az ügy téma volt a Jobbik elnökségi ülésén is, ahol az Origo információi szerint ugyan a célban egyetértettek Novák Előddel, de a módszert sokan – köztük Vona Gábor pártelnök is – kritizálták.

A politikus ennek ellenére nem kap semmilyen büntetést pártjától.

Volt azonban olyan képviselő is, aki kiállt Novák Előd mellett. Szávay István, a Jobbik alelnöke szerint nem párttársa tette volt elfogadhatatlan, hanem az, hogy 25 évvel a rendszerváltás után még mindig ott lehet Budapest középén a szovjet emlékmű.