Több százezer levelet küld ki a Nemzeti Választási Iroda a névjegyzékben szereplő határon túli magyaroknak, felkérve őket, hogy jelezzék az adataikban bekövetkezett változásokat, illetve regisztráljanak a névjegyzékbe, ha még nem tették meg azt.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) levelet küld mintegy 240 ezer külhoni magyarnak. Ők már megszerezték magyar állampolgárságukat és elmúltak 17 évesek, azaz megfelelnek a jogszabályi előírásoknak, és így kérhetik felvételüket a választási névjegyzékbe.

Jelentkezzen, aki szavazni akar

Az NVI a levélben felhívja őket: amennyiben még nem kérték névjegyzékbe vételüket, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a következő országgyűlési választásokon, illetve az esetlegesen megtartásra kerülő népszavazásokon részt vegyenek, kérelmüket benyújthatják elektronikus formában az NVI honlapján, vagy a tájékoztató levélhez mellékelt nyomtatvány és válaszboríték felhasználásával, postai úton. A kérelmeket a magyar okmányokban szereplő adatokkal kell kitölteni.

A választási iroda legfrissebb adatai szerint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, névjegyzékbe vett választópolgárok száma 231 394.

Még szűk negyedmillió határon túli magyar szavazhat Magyarországon, ha akarForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Azok is kapnak, akik regisztráltak

Az NVI november első hetében levelet küld a névjegyzékbe már felvett külhoni magyar állampolgároknak is, és arra kéri őket, ha a névjegyzékbe vétel óta eltelt időben megváltozott, vagy a jövőben megváltozik az értesítési címük, jelezzék ezt az NVI-nek. (Az értesítési cím a jogszabály értelmében lehet e-mail cím, faxszám vagy postacím, de a postacím nem feltétlenül azonos a lakcímmel, hanem az a hely, amelyen az NVI elérheti a választópolgárt.)

Adatmódosítás

A külhoni választópolgárok regisztrációs kérelmükben azt is megadták korábban, hogy a szavazólapot milyen címre küldje meg nekik az NVI, vagy azt melyik külképviseleten vagy magyarországi településen kívánják átvenni. Az NVI azt kéri levelében, hogy aki a következő választáson a korábbi kérelmében megadottól eltérő helyre kéri a szavazólapot, ezt szintén jelezze.

Szóljanak, ha valaki meghalt

A változtatásokat lehet jelezni az NVI internetes tájékoztató oldalán vagy a levél mellékleteként küldött nyomtatvány és válaszboríték felhasználásával. Az NVI azt is kéri a regisztráltaktól, hogy ha magyar állampolgárságú hozzátartozójuk elhalálozik, azt jelentsék be a konzulátuson.

A levélben felhívják arra is a regisztráltak figyelmét: ahhoz, hogy a választójogukat gond nélkül gyakorolni tudják, szükséges az is, a magyar hatóságok a személyi adataikban (nevükben, lakcímükben, családi állapotukban) bekövetkezett változásról tudomást szerezzenek.

Postán és e-mailben

Az NVI 135 ezer adatmódosításra felhívó levelet küld ki, továbbá 87 ezer választópolgárnak e-mailben küldi ki az adatmódosítási felhívást. (Aki postai és e-mail címet is megadott, annak mindkét módon küldik az értesítést.) A kettős állampolgárságot tiltó Ukrajnába és Szlovákiába nem megy postai küldemény.