Amerika bírósági eljárásokat szeretne korrupciós ügyekben

Colleen Bell amerikai nagykövet Corvinus egyetem
A nagykövet szerint a korrupció olyan, mint a rák, amely megtámadja a szervezetet, majd idővel meg is semmisíti azt.
Vágólapra másolva!
Korrupciós ügyekben bírósági tárgyalásokat szeretne látni az amerikai diplomácia – ezt Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete mondta egy interjúban. Megismételte, hogy aggódnak a menekültekkel kapcsolatos beszédmód miatt is.
Vágólapra másolva!

"Kérjük, hogy a korrupt személyeket állítsák bíróság elé. Aggódunk a magyarországi sajtószabadság miatt és amiatt, ahogyan egyesek a menekültekről beszélnek" – ezt mondta Colleen Bell a Népszabadságnak adott interjújában.

Szerinte az elmúlt évben történt előrelépés a kormány és a civil szervezetek viszonyában.

– tette hozzá a nagykövet.

Reagált arra is, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, hogy az USA "szeretne minél több bevándorlót látni Európában". Colleen Bell azt mondta, hogy Európa biztonsága és sikere az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdeke.

"Támogatjuk az EU-nak a menekültválság átfogó, egységes és együtt érző megoldására irányuló törekvését" – fogalmazott a nagykövet.

Colleen Bell amerikai nagykövet a Corvinus Egyetemen Fotó: Polyák Attila - Origo

Hozzátette, hogy korábban már többször elmondta ezeket a kritikákat, ezért abból, amit mondott,

semmi nem lehetett meglepetés.

Az Origo úgy tudja, Colleen Bell a következő hónapokban is nagyon aktív lesz: többször kritizálja majd a kormány intézkedéseit.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumot sem érte meglepetésként a bírálat, legfeljebb az időzítésen csodálkoztak.

– kommentálta röviden az Origónak a történteket egy minisztériumi forrás.

Bell már az Origónak adott interjújában is utalt arra, hogy rendszeresen találkozik a külgazdasági és külügyminiszterrel, sőt úgy tudjuk, már többször is kifejtette az Egyesült Államok véleményét a Bem téren.

Colleen Bell, az Egyesült Államok nagykövete lassan egy éve van Magyarországon, de még nem fogalmazott meg olyan kemény kritikákat a magyar kormánnyal szemben, mint a Corvinus Egyetemen elmondott beszédében.

Szijjártó Péter csütörtök reggel úgy reagált a beszédre, hogy az USA bevándorlókat akar látni Európában, ezért fogalmazta meg most a kritikáját. Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Colleen Bell viselkedése irritáló volt. Orbán Viktor ma reggel a Kossuth rádióban mondta el a véleményét. Szerinte Colleen Bell beszéde "az erő politikájáról, meztelen birodalmi érdekről" szólt.