Duplára emelné a minimálbért Szanyi Tibor

Szanyi Tibor
Szanyi Tibor, MSZP
Vágólapra másolva!
Európa fejlettebb államaiban tíz euró a minimálbér, Magyarországon viszont csak két euró, pedig lenne anyagi forrás arra, hogy duplájára emeljék az összeget – jelentette ki Szanyi Tibor és Gúr Nándor. A szocialista politikusok szerint a magasabb bérek az elvándorlás megállításában is segítenének. 
Vágólapra másolva!

Magyarországon 1450 forintos minimális órabér kellene, szemben a jelenlegi 605 forinttal – jelentette ki Szanyi Tibor. A Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselője egy háttérbeszélgetésen arról beszélt:

hazánkban kirívóan magas a munkavállalók kizsákmányolása,

amit az is mutat, hogy miközben Európa központi részén 10 euró körüli minimális munkaóradíjat fizetnek, addig Magyarországon ez az összeg a 2 eurót sem éri el, a közmunkások esetében pedig 1 euró. Ez azért is elfogadhatatlan, mert a két régió gazdasági teljesítménye között nincs ekkora különbség - mondta.

Szanyi Tibor szerint Magyarországon kizsákmányolják a munkavállalókat Fotó: Bielik István - Origo

Csak bruttóban több

Gúr Nándor, szocialista országgyűlési képviselő szerint az is probléma, hogy

a minimálbér 4-5000 forinttal kevesebbet ér, mint öt éve.

Hiába nőtt a bruttó összeg 43 százalékkal, ez nettóban csak 14 százalék, az infláció és az áremelkedés miatt azonban lényegében nem sokat ér.

„A minimálbér emelése a többi bérsávra is hatással van, így ha emelnének rajta, akkor a többi szakmát is elkezdenék jobban megfizetni” – tette hozzá a politikus.

Van rá forrás

Gúr Nándor szerint a minimálbér emelésének az anyagi forrása is megvan. A gazdasági növekedés bevételei mellett példaként említette erre az évenkénti 2300-2500 milliárd forintos adó- és vámhátralékot, továbbá a 6000 milliárd forintos kiesést okozó feketegazdaságot, majd megjegyezte, a minimálbér havi nettó 100 ezer forintra emelése évente mintegy

200 milliárd forintos többletkiadással

járna.

Gúr Nándor találna rá anyagi forrást Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Szanyi Tibor kiemelte, a baloldal egyik új jelszavának az "adóigazságnak" kell lenni, aminek része kell, hogy legyen a multinacionális nagyvállalatok jelenleginél nagyobb adóztatása is.

Adózzon a Facebook is

A szocialista EP-képviselő szerint Európában évente a magyar GDP húszszorosának megfelelő adót nem fizetnek be. Példaként említette a Google-t és a Facebookot, amelyek szerinte a kontinensen egyetlen euró közterhet sem fizetnek, valamint a tíz legnagyobb magyarországi vállalatot, amelyek közlése alapján itteni bevételeik után összességében kevesebb, mint egy százalék adót fizetnek.