Fütyülje ki a kongresszuson az MSZP elnökét a belső ellenzék, de ne akarjanak előrehozott tisztújítást – üzente a dolgok menetével szintén elégedetlen Szanyi Tibor. Az MSZP-s EP-képviselő "nem ugrana félre", ha felkérnék elnöknek, viszont szabad kezet akar egy markánsan baloldali és önálló MSZP-hez. A szocialisták fenegyereke szerint ő maradt, aki volt, csak az MSZP kóvályog össze-vissza, a kritikák pedig nem érdeklik.

Parázs vitákra is számít az MSZP november 28-i kongresszusán Szanyi Tibor, a szocialisták EP-képviselője. 

Szanyi Tibor azt mondja, ha kell, kinyitja a száját, de a belterjes szócséplést nem szeretiFotó: Bielik István - Origo

A politikus az Origónak azt mondta, ha látja értelmét, vagyis ha lát készséget az érdemi, a nép gondjairól szóló politikai vitára, akkor ő maga is felszólal a küldöttek előtt, de üres, "technologizáló", belterjes szócséplésekbe nem száll be. 

Ki is lehet fütyülni az elnökséget

Szanyi is érzékel elégedetlenséget a párton belül, de szerinte ez nem vezet előrehozott tisztújításhoz, vagyis  Tóbiás József elnök és az elnökség kitölti a nyár közepéig szóló mandátumát. Kétévente van tisztújítás, meg lehet persze ezt a rendet bontani, de nem szerencsés – magyarázta.

Félidőben, a kongresszuson is tud üzenni a tagság az elnökségnek azzal, hogy leszavazza vagy kifütyüli." 

Lehet, hogy a párt átalakításában, szervezeti szinten vannak sikerek, lehet, hogy más területen is, csak nem látványosak, ő mindenesetre úgy látja, Tóbiáséknak összességében nem sikerült megállítani a párt támogatottságának lassú süllyedését – mondta Szanyi. 

Az MSZP meredek zuhanását mutató Tárki-eredményt véletlennek tartjaFotó: Bielik István - Origo

Még akkor sem, ha a drámaian alacsony népszerűséget mérő legfrissebb Tárki-kutatást Szanyi "mérési véletlennek" tartja, hiszen szerinte "egyszerűen nem tud ennyit zuhanni a népszerűség egyetlen hónap alatt". 

Nem hozták lázba a szavazókat

A közvélemény-kutatási adatoknál is nagyobb baj az EP-képviselő szerint, hogy a jelenlegi elnökség részéről az elmúlt több mint egy évben nem volt olyan politikai kezdeményezés, ami növelte volna a népszerűséget, de legalábbis lázba hozta volna a szavazókat. 

Az egyetlen téma, amivel legalább be tudtak kerülni a politikai közbeszédbe, fel tudták hívni magukra a közvélemény figyelmét, az a fizetésemelés kérdése volt, de Szanyi szerint ez is az ő és Gúr Nándor ötlete volt. 

Négymillióan élnek a létminimum alattForrás: AFP/Attila Kisbenedek
Fizetésemelés, dupla minimálórabér

Az MSZP szerint mivel már több mint négymillióan élnek a létminimum alatt, több mint egymillió munkavállalót érint a dolgozói szegénység, nyugdíjasok százezrei pedig a méltó időskor helyett szegénységgel szembesülnek, "az általános fizetésemelés nem várhat". Ezért az MSZP követeli a kormánytól a közalkalmazottak azonnali 50 százalékos fizetésemelését, a minimálnyugdíj növelését, és a minimálbér nettó 100 ezer forintra emelését.

Szanyi – Gúr Nándorral közösen – azt javasolja, hogy Magyarországon 1450 forintos minimális órabér legyen az irányadó, szemben a jelenlegi 605 forinttal. Szanyi szerint hazánkban kirívóan magas a munkavállalók kizsákmányolása, amit az is mutat, hogy miközben Európa központi részén 10 euró körüli minimális munkaóradíjat fizetnek, addig Magyarországon ez az összeg a 2 eurót sem éri el, a közmunkások esetében pedig 1 euró.

Ezen kívül Szanyinak még rengeteg konkrét politikai, valamint a baloldal jövőjére vonatkozó stratégiai ötlete is van – állítja, emlékeztetve az augusztusban megjelent, Tisztelt Elvtársam! megszólítással indító körlevelére, ami abból a megállapításból indult ki, hogy "2006 óta országos szinten nem nyertünk választást (...) eltévedt a politikánk."

Nem ugrana félre, ha hívnák 

A 2014-ben EP-képviselővé választott Szanyi a pártelnöki ambícióira vonatkozó kérdésre arról is beszélt az Origónak, hogy a 2012 tavaszán tartott tisztújítás idején – amikor elnökjelöltként indult, de alulmaradt az újraválasztott Mesterházy Attilával szemben  – megfogalmazott elképzeléseinek "95 százaléka ma is örökzöld", a tagság ismerheti, és tudhatja, hogy mit csinálna, mit tenne másként. 

Mindenki nyugodjon le: nem jelentkezik, de ha hívják, nem ugrik el a feladat előlFotó: Bielik István - Origo

Azt mondta, konkrétan nem fordult még meg a fejében, hogy pártelnök legyen. Ha nincs igény a politikai nézeteimre, úgyse választ meg senki, de ha vevők rá, majd szólnak, hogy szükség van rám."  Arra a kérdésre, hogy egy ilyen helyzetben elvállalná-e az MSZP vezetését, Szanyi azt mondta: "Nem ugranék félre a feladat elől."

A legaktívabb magyar Brüsszelben

Egyelőre azonban az európai parlamenti munkára koncentrál, és Brüsszelben igyekszik felhívni magára a figyelmet. Ez nem is megy rosszul, hiszen  ő vezeti a magyarok közül azt a listát, amely az EP-képviselőket rangsorolja aktivitásuk szerint.  Őt követi a PM-es Jávor Benedek, harmadik a fideszes Pelczné Gáll Ildikó.

A 751 EP-képviselő közül a listán Szanyi a 39., ezzel első a magyar politikusok közöttForrás: MTI/Kovács Attila

A MEP Ranking lista nemcsak országonként lebontva készül, sorba állítja mind a 751 képviselőt. A teljes listán Szanyi a 39., Jávor az 55., Pelczné pedig a 95. helyen áll. Első körös EP-képviselő vagyok, új fiú az Európai Parlamentben, de úgy érzem az első évet nagyon megnyomtam,  és van annyi szavam, hogy itthon is beledumáljak a dolgokba" – állapította meg Szanyi.

A magyar Jeremy Corbyn?

Bele is dumál a dolgokba, bár sok mindenben eltér a véleménye a jelenlegi pártvezetésétől és az aktuális szocialista irányvonaltól. A Szanyit jól ismerők a Origónak úgy fogalmaztak, leginkább a markánsan baloldali Jeremy Corbynhoz, a brit Munkáspárt vezetőjéhez igyekszik hasonlítani. 

Jeremy Corbyn felrázta a brit MunkáspártotForrás: AFP/-
Aki felforgatta a baloldalt

Hiába kampányolt ellene mások mellett Tony Blair volt brit kormányfő is, a 66 éves Jeremy Corbynt szeptemberben a brit Munkáspárt elnökévé választották. A szakállas, kopott inges figura nemcsak minden elődjénél markánsabban baloldali, de erősen monarchiaellenes is. A vegetáriánus, biciklivel közlekedő politikus teljesen felforgatta a brit baloldalt, miközben Európában egyre inkább előretör a jobboldal. Politikai jellemzésekor a brit sajtó az évtizedes aktivistamúlttal rendelkező – eddig nyolcszor parlamenti képviselővé választott – Corbynt a radikális baloldali görög kormánypárt, a nemrég másodszor is választást nyerő Sziriza irányvonalához hasonlítja – nem is alaptalanul.

A Corbynnal való politikai rokonságot kérdésünkre Szanyi sem utasította vissza, és azt mondta, a progresszív, tudás alapú baloldaliságban hisz. Ahogy abban is – tette hozzá –, hogy Magyarországona baloldalnak most ezeket kell követelni, megszerezni: munkát, kenyeret, igazságot, biztonságot és szolidaritást." 

Soha többé összefogást

Szanyi markánsan önálló MSZP-t képzel el: "A párbeszéd szükséges, de semmilyen politikai párttal nem akarok összefogni, mert akkor engedni kell az elveinkből, és a sok kompromisszum miatt egy idő után nem marad semmi a programunkból, céljainkból." Főként ezzel magyarázta, miért ellenzi a 2014-es ellenzéki összefogás megismétlését.  Úgy vélte, lehet, hogy az összefogás hozott 21 szavazatot, de otthon is maradt miatta másik 42 választó. 

Az általam képviselt politika be fog érni, hogy a közeljövőben-e, vagy csak később, nem tudom, de ezért is járom az országot  – mondta Szanyi arra a felvetésre: mintha elnökválasztási kampányüzemmódba kapcsolt volna. 

A szocialista politikus augusztusban először kiadta a baloldal jövőjéről szóló vitairatát, majd ősszel – ha komolyan nem is vehető, de jelzésértékű módon – meghirdette kormányát, miközben budapesti és vidéki helyszíneken gyakran lép fel fórumokon, szocialista rendezvényeken. 

Medgyessy Péter ezúttal nem vezetné a kabinetet, de a tagja lenneForrás: MTI/Kovács Attila
Mesterházy és Medgyessy miniszter lenne

Medgyessy Péter volt kormányfő pénzügyminiszterként, Mesterházy Attila korábbi pártelnök pedig a gazdasági tárca vezetőjeként kapna helyet Szanyi Tibor elképzelt kormányában – számolt be az Origo ősszel. A tizenhárom tagú kabinetben Harangozó Tamást, az MSZP jelenlegi frakcióvezető-helyettesét belügyminiszterként, Gúr Rolandot pedig igazságügyi miniszterként képzelné el Szanyi. A kabinetben egyetlen nő kapna helyet: Havas Szófia egészségügyi miniszter lenne.

A kezdetektől elszigetelődött 

Hogy az MSZP fenegyerekének tartott Szanyi politikájának, terveinek fogadtatását mennyire gátolja személyének párton belüli vegyes megítélése, a politikus azt válaszolta: "Mindig is el voltam szigetelődve a párton belül, ahogy az egész XIII. kerület is, ez nem új helyzet." 

Mindig van, aki a baloldaliságát akarja kikezdeni valami ürüggyel, mondja SzanyiFotó: Bielik István - Origo

Hozzátette: amikor 1998-ban belépett az MSZP-be, a párt akkor volt talán utoljára baloldali, én pedig azóta nem mozdultam semerre, kettőnk közül csak az MSZP kóvályog." 

Ha a baloldaliságomat akarják egyesek kikezdeni, mindig találnak valami ürügyet – mondta Szanyi arra reagálva, hogy még saját párttársai is nehezen felejtik el a Gój Motorosok meghívásával kapcsolatos botrányt.  Szanyi azt mondja, már nagyon unja ezt a témát, mert ez szerinte Magyarországon kívül, de még az EP-n belül sem érdekel senkit, Brüsszelben nem volt visszhangja. 

Mindig akad egy-két elvtársam, aki a személyem körül keres felfújható sztorikat, legyen az netes csevegés, avagy a magánszférám pedzegetése"  – mondta. Azt tartja szerencsének, hogy a választók többségét inkább az érdekli, vajon tud-e tenni a javukra. Jelezte, ha nagy álma, az élelmiszerek áfájának EU-s szinten 0–5 százalék közé csökkentése megvalósul, akkor még az ellenlábasai is olcsóbban "tömhetik majd a bendőjüket". 

Békítőturnén az MSZP elnöke

Miközben Szanyi Tibor korábban Kecskeméten, a napokban pedig Budapesten, a VIII. kerületben lépett fel lakossági fórumokon, a fővárost és az országot járja Tóbiás József MSZP-elnök is.  Mint arról az Origo hírt adottaz MSZP vezetése regionális értekezleteket tart, ahol Tóbiás József a párton belüli feszültségeket is megpróbálja kezelni. 

A pártelnök mandátuma jövő nyárig szól, de az MSZP-ben többen a távozását sürgetikFotó: Bielik István - Origo

A kongresszust előkészítő regionális értekezletek résztvevői amellett, hogy kiereszthetik a gőzt, előkészítik a november végi kongresszust is. Noha utóbbi nem tisztújító kongresszus, a párt élén történő esetleges személyi változásokról az után indult el találgatás a sajtóban, hogy az Origo beszámolt arról, palotaforradalom söpörheti el Tóbiás József elnököt a szocialista párt éléről. 

Az elégedetlenség nem feltétlenül vezet Tóbiás József gyors leváltásáhozFotó: Polyák Attila - Origo

Az MSZP egyes vezető politikusaitól, a megyei elnököktől, a helyi párttagokon és szimpatizánsokon át a holdudvarhoz kötődő értelmiségi körig bezárólag sokan azt mondták korábban az Origónak, hogy szinte semmi sem történik a pártban, amit pedig mégis tesznek, az kevés.  A jelek szerint azonban ez az elégedetlenség még nem feltétlenül vezet Tóbiás József gyors leváltásához.